Általános tájékoztató a Miskolcon rendezendő
2014. évi Fotóművészeti Nyári Egyetemről

karacsIdőpont: 2014. július 5-től július 12-ig.

Helyszín: Miskolc.

Rendező: A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör, Miskolci Fotóklub)

Együttműködő: Miskolc Város Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztály

Megközelíthetőség: gépkocsival, autóbusszal és vonattal. Indulás előtt célszerű az interneten tájékozódni.

Szállás: Karacs Teréz Középiskolai Leánykollégium, 3532. Miskolc, Győri kapu 156.

http://www.karacs.sulinet.hu

 szobákTöbbszintes épületben 400 férőhely, 2, 3 4 ágyas szobákban. Lift van. Egy-egy egységben egy 2 ágyas, egy 3 ágyas és egy 4 ágyas szoba nyílik, (illetve egy 3 és egy 4 ágyas) egy közös előszobából, 3 szobához tartozik egy zuhanyzó és WC. (Lásd a mellékelt rajzot!)

A szállás közepes színvonalú középiskolai kollégium, árai ennek megfelelően olcsók (2000 Ft/fő/éj)

Idegenforgalmi adó: 18 év felett mindenkire vonatkozik: 450 Ft/éj.

Parkolás lehetséges a kerítésen belül, a kollégiumhoz tartozó használaton kívüli sportpályán.

ebédloÉtkezés: közeli Tiszavirág éttermben - Rácz Ádám u. 29. (kivétel az első, szombat esti vacsora, mely a kollégium éttermében lesz, illetve a péntek esti grillvacsora, mely közeli vendéglátóhelyen lesz). Az étkezések ideje: reggeli: 7.30–8.30, ebéd: 13.00–14.00, vacsora: 18.00–20.00 óra. Az étteremben kizárólag a fentebb megadott étkezési időpontok alatt van lehetőség a vendégek kiszolgálására, így kérik az étkezési időpontok szigorú betartását. A közelben számtalan más étkezési lehetőség is adott, melyeket egyénileg lehet igénybe venni. Ebédet csak a csütörtöki előadásnapra javasoljuk rendelni, mert más napokon a szállástól viszonylag távol leszünk. A szobák egy részéhez „konyha” is csatlakozik, amelyekben azonban nem garantált a főzési lehetőség.

Képek a szobákról a Mafosz weblapján:   http://www.mafosz.hu/fny-egyetem/2014-miskolc.html

szoba2 szoba3 szoba4

zuhany zuhany2 zuhany3

Foglalás: előzetes foglalásnak tekintjük a jelentkezést, de 2-3 hét múlva már érvényét veszti, ha addig nem sikerül befizetni (átutalni) a részvételi díjat. Ennek az az oka, hogy a szövetségnek akkor is keletkeznek költségei, ha valaki időközben bármely okból visszalép.

Az Exel jelentkezési lapot mindenkinek ki kell tölteni, függetlenül az igénybe vett szolgáltatásoktól. Párok, házaspárok külön-külön adatlapot küldjenek.

Jelentkezési lap itt letölthető.

A részvételi díjaknak 2014. június 5-ig kell beérkezni a szövetség számlájára, mert ezen a napon töröljük az összes korábbi ki nem fizetett, előzeteses foglalást és megrendelést, mert ekkor még lemondhatjuk a szállást, étkezést és autóbuszt. Aki ezt követően lép vissza számítson rá, hogy a befizetett összeget csak akkor tudjuk teljesen visszatéríteni, ha találunk a visszalépő helyére egy másik jelentkezőt.

Buszos fotótúrák: A buszokon max. 55 fő hely van, a jelentkezések ismeretében (annak sorrendjében) döntünk igénybe vételéről, mert csak közel tele busz esetén gazdaságos a bérlés.

Aktfotózás: A szövetség aktfotó-modellt keres (akinek szállást és étkeztetést – reggelit, vacsorát – biztosít). Ha találunk szerződő modellt, akkor a tiszteletdíjat (óránként 2500 Ft-ot a szálláshelyről indulástól az oda visszaérkezésig, minden megkezdett óráért) azok fizetik majd, akik felkérik a modellt fotózásra. Egy időben maximum négyen dolgozhatnak együtt, változatlan modell-óradíjért. A modell utaztatását – a kiválasztott helyszínre és vissza – természetesen a megbízóknak kell biztosítani. A fotók nyilvánosságra hozatali engedélyét minden esetben a fotósok szerzik be a modelltől. Mivel minden programunk fakultatív, így minden hallgató szabadon dönthet arról, hogy mikor szeretné fényképezni a modellt. A felkérések időrendi sorrendjét viszont minden esetben a modell határozza meg, saját időbeosztása alapján.

Múzeumi belépők: Miskolcon a várossal kötendő együttműködés megállapodás szerint, ha van igény rá, csoportos kedvezmény vehető igénybe. Egyéb állomáshelyeken, ahol megállunk, a múzeumi belépődíjakat, vagy a múzeumon belüli fotózásra jogosító jegyeket mindenki – igénye szerint – egyénileg rendezi. Ahol van csoportkedvezmény, ott a belépődíjakat a helyszínen összeszedjük, a kedvezmény igénybevétele reményében.

További információk, felkészülés: javasoljuk a jelentkezőknek, hogy az internetről minél több előzetes információt szerezzenek be azokról a településekről, amelyeket célpontként megneveztünk.

A Nyári Egyetem ideje előtt Opera fesztivál, utána EFOt 2014.07.15-ig mely kiváló fotózási lehetőségeket kínál. A Fesztivál rendezősége, a MAFOSZ Fotóművészeti Nyári Egyetem résztvevőinek biztosítja az elérhető legnagyobb kedvezményű, ingyenes belépést a miskolci önkormányzat által fenntartott múzeumokba, galériákba is. A megoldás több ezer forintos megtakarítást jelenthet a Fotóművészeti Nyári Egyetem résztvevőinek.

A Fotóművészeti Nyári Egyetem tervezett programja, Miskolc– 2014

A programok esetleges változtatásának jogát fenntartja a MAFOSZ, tekintettel arra, hogy nagyon sok külső körülmény és nagyon sok együttműködő partner befolyásolja a tervezett eseményeket. Az esetleges változásokról a helyszínen tájékoztatást adunk.

Időpont: 2014. július 5-től július 12-ig

Befizetési határidő: 2014. június 5-ig.

Az Exel jelentkezési lap: letölthető a www.mafosz.hu oldalról és kitöltve beküldhető ide: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A város weblapja:  http://miskolc.hu/

A szervező szövetség elérhetősége: Horváth Imre 06-30-9652462, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Koós László 06-30-9037504, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2014. július 5. szombat

10.00-16.00 Érkezés a szálláshelyre
10.00- Ismerkedés Miskolc belvárosával
17.30-19.00 A MAFOSZ Szalon kiállításának vetítettképes megnyitója, a Fotóművészeti Nyári Egyetem megnyitása (Helyszín: Bartók Béla Művelődési Ház – 3532 Miskolc, Andrássy u. 15.,   http://www.dgy.bartokmh.t-online.hu/ )
A Fotóművészeti Nyári Egyetem meghívásos fotópályázatának meghirdetése.
A MAFOSZ és a FIAP kitüntetéseinek, fotóművészeti diplomáinak átadása

 bartok1 

19.00-20.00 Vacsora a szálláshelyen
20.00- Borsodi Fonó, a városi betyárok fesztiválja a Diósgyőri Várban. Program: http://www.borsodifono.com/program.html Palya Bea, Vujicsics, Lajó Félix, Faula Rasa (Az FNYE hallgatói - leadott névsor alapján - 50%-os kedvezményes jeggyel vehetnek részt rajta.

2014. július 6. vasárnap

  7.30–8.30 Reggeli a Tiszavirág éttermben

10.00- Régiségvásár a sétálóutcán (vásárlás, a vásári forgatag fotózása, portréfotózás)
13.00- Városnézés, ajánlott: Bemutató a Diósgyőri várban, Miskolc-Tapolca fotózása)
18.00-19.00  Vacsora a Tiszavirág éttermben

19.00-20.00  Darányi Zsolt előadása a Fotoklikkről
20.00-tól  Miskolci fotósok anyagának vetítése. A Miskolci Fotóklub bemutatkozása, archaikus technikáról előadás és bemutató.

Alternatív program 17 órától: Borsodi Fonó:  http://www.borsodifono.com/program.html

2014. július 7. hétfő

7.30–8.30 Reggeli a Tiszavirág éttermben

9.00-17.00  1. Fotótúra autóbusszal Tokaj, Boldogkőváralja
18.00-19.00 Vacsora a Tiszavirág éttermben
20.00-tól Otthonról hozott képek pályázata, nyilvános zsűrizés és bemutató

2014. július 8. kedd

7.30–8.30 Reggeli a Tiszavirág éttermben

9.00–16.00 2. Fotótúra autóbusszal – (Edelény kastély, Szendrő, Bódvaszilas, Bódvalenke, Szinpetri)
18.00-19.00 Vacsora Tiszavirág éttermben
19.00-től  A Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör bemutatkozása. Kertész Attila 3 D és a reklámfotózás rejtelmei.

2014. július 9. szerda

7.30–8.30 Reggeli a Tiszavirág éttermben

9.00 -  Fotóséta Miskolcon, városfényképezés (idegenvezetővel), Lillafüred. Avasi temető, avasi pincék.
Közben 10 órakor csoportkép készítése (a helyszínt később hirdetjük ki)
13.00 - Egyéni programok délutánja. Miskolci nevezetességek fotózása.

18.00 - A MAFOSZ Szalon kiállításának megnyitója (helyszín: Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ –   http://www.adymuvhaz.hu/ )

ady1 ady2 ady3

19.00 Vacsora a Tiszavirág éttermben

2014. július 10. csütörtök (Szakmai nap a közeli Bartók Béla Művelődési Házban – 3532 Miskolc, Andrássy u. 15.,  http://www.dgy.bartokmh.t-online.hu/ )

Pálvölgyi Fotó bemutató, előadások egész napbartok1 bartok2
9.00-12.00  Előadások – óránként változó téma (búvárfotózás, arhaikus technika, csillagfotózás stb)
Dönötör Zoltán előadása „ Korok, képek, kamerák”
Soltész István előadása „Nagyformátumú fényképezés”
Dombóvári Tibor természetfotós előadása „ A víz alatti fotózás rejtelmei”

Előadás: a MAFOSZ és FIAP-pályázatokról és a fotóművészeti diplomák igényléséről (Előadó: Mátyus Károly és Horváth Imre)
13.00-14.00 Ebéd a Tiszavirág éttermben
14.00- Diószeghy Zoltán, HPIX Kft., a Fotohub online szolgáltatásról, amely a fotósok és ügyfeleik egymásra találását segíti
15.00- Kis István: Rozsdazóna, fotózás a vasgyárban

16.00- Fényfestés (?) vagy „A digitális negatív”. RAW feldolgozás Camera Raw-val és PS-sel (Előadó: Horváth Imre)
18.00-20.00 Vacsora a Tiszavirág éttermben
20.00 Dr. Szabó Gyula bemutató csillagvizsgálóban előadás és fotózás.

2014. július 11. péntek

7.30–8.30 Reggeli a Tiszavirág éttermben

9.00-17.00 3. Fotótúra autóbusszal – Felvidék, Rozsnyó, Betlér, Krasznahorka
17.00– Grillvacsora közös készítése (és elfogyasztása) a Compania Kiskocsmában (Miskolc Andrássy 17.)

A Fotóművészeti Nyári Egyetem zárása, értékelése, diplomák átadása
Itt lehet bejelenteni a 2015-re javasolt helyszín(eke)t.
A Fotóművészeti Nyári Egyetem megrendezésének csak úgy van hosszú távú jövője, ha a tagszervezetek helyismeretükkel, szervezőkészségükkel segítenek a megrendezésben. (Döntés a 2015. februárjában tartandó MAFOSZ közgyűlésen várható.)

2014. július 12. szombat

7.30–8.30 Reggeli a Tiszavirág éttermben

9.00-től  Elutazás

Kisérő programok a nyári egyetemen:
1. „Kalotaszeg gyöngyszemei”- A Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör kiállítása a Bartók Művelődési Házban, ahol az előadások lesznek.
A kazincbarcikai Felföldi Fotográfusok Szövetsége és a kolozsvári Reményik Sándor Művészstúdió Alapítvány (Studio Art Reményik Sándor "STARS") 2008-tól együtt szervezi fotóművészeti táborát Zsobokon. Céljuk a Kalotaszegi Tájegység népművészeti, építészeti, szimbólumvilág és történelmi örökségekben gazdag falvainak értékmegőrzését a fotóművészet formanyelvén keresztül megörökíteni.
A Kalotaszegi Képzőművészeti és Fotóművészeti Alkotótábor megszervezése  Zsobokon, a Bethesda Gyermekotthonban, majd 2013-ban Magyarkiskapuson történt. Résztvevők a Felföldi Fotográfusok fotóművészei és a Reményik Sándor Művészstúdió Alapítvány által delegált erdélyi fotóművészek.
A résztvevő alkotók a fotóművészet segítségével kívánják bemutatni Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály, Zentelke, Magyargyerőmonostor, Körösfő, Magyarvalkó, Jákótelke, Kalotadámos, Magyarókereke, Nyárszó, Sárvásár,Váralmás, Középlak, Ketesd, Magyarbikal, Zsobok, Sztána, Farnas, Kispetri, Nagypetri, Bábony, Egeres, Kajántó, Kisbács, Magyarzsombor, Inaktelke, Nádasdaróc, Bogártelke, Mákófalva, Türe, Magyarvista, Méra, Szucság, Jegenye, Gyerővásárhely, Magyarkapus, Magyarkiskapus, Gyalu, Tordaszentlászló, Szászfenes, Magyarlóna, Magyarfenes, Magyarléta, Györgyfalva települések még fellelhető, értékmegőrzésre érdemes témáit.
A Művészeti Táborban  készült fotóművészeti alkotásokat minden évben bemutatják több helyszínen, így Zsobok, Kolozsvár, Bánffyhunyad, Zilah, Arad, Nagyvárad, Kalotaszentkirály, Szucság, Gyalu, Budapest, Sajószentpéter, Kazincbarcika kiállító termeiben. A művészeti alkotások  Argentínától Indonéziáig, Finnországtól Spanyolországig 19 országban, 42 fotóművészeti pályázaton 105 elfogadást, és 12 díjat érdemeltek ki eddig. Ebből a hatalmas anyagból mutatunk be most egy kis ízelítőt.
Alkotók: Csohány Éva AFIAP, Dolap Szathmáry-Király Elmaz, Dr Agócs József  AFIAP, Dr. Patrus Sándor AFIAP, Dr.Sidló Gábor, Essig-Kacsó Zsolt, Fazakas Sándor, Fehér Melinda, Kaczur Illés, Kocsis Bernadett, Koós László EFIAP, Kovács Gyula, Pásztor Péter, Szathmáry-Király Ádám EFIAP/gold, Szathmáry-Király Ádámné Zsó, Szűcs Ágnes, Tasnádi Tamás, Tóth Károly AFIAP, Tóth Vivien, Vincze Szabolcs.
2. A Diósgyőri Fotóművészeti Kör kiállítása. Kiállítók: Juhász Miklós EFIAP/g,  Kertész Attila MAOE, Koós László EFIAP,  Csohány Éva AFIAP, Szarka János, Tasnádi Tamás, Molnár Ferenc EFIAP/g.
 

FNYE utómunkálatok:
Július 30-ig folyamatosan: a Fotóművészeti Nyári Egyetem hallgatóiról készült fotók (emlékképek) beküldése a www.mafosz.hu társasági élet fotóalbumába. Beküldhetők emailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, a hosszabbik oldal = 600 pixel; A válogatás jogát a MAFOSZ fenntartja!
Augusztus végéig: a hallgatók meghívásos fotópályázatával kapcsolatos tennivalók (képek érkeztetése adminisztrációja, zsűrizése, eredményhirdetés, kiállítás előkészítés, kiadványszerkesztés).
Szeptemberben: A FNYE követő kiállításának megrendezése és a tárlat anyagából készült fotóalbum bemutatója Miskolcon és más településeken, ahová meghívást kapunk.
Október végéig: a MAFOSZ elnökségi ülésén a Fotóművészeti Nyári Egyetem értékelése, a tapasztalatok összegzése, a tanulságok hasznosítása 2015-ben.

 

A jelentkezéseket e-mailben elfogadjuk aláírás nélkül is, mert kitöltése és elküldése jelzi a megrendelés szándékát.