A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége meghívásos fotópályázatot hirdetett a 2016. évi Fotóművészeti Nyári Egyetemen regisztrált hallgatók és a megrendezést segítő szervezők számára. A pályázatra a 2016. július 9. és 2016. július 16. között Sopronban vagy környékén készült képekkel lehetett nevezni. Ezt 54 résztvevő 441 képpel tette meg. A zsűri – Horváth Imre (A-Mafosz/b, EFIAP/s), Hipságh Gyöngyi (A-Mafosz/b, AFIAP), Liziczai Miklós (AFIAP) – 76 képet (az összesített pontszámok alapján, valamint minden nevezett alkotó legjobb alkotását) választotta a kiállításra.

Szepesi Julianna Otthon édes otthonSzász Ildikó Felettünk az angyalok

Bővebben: FNYE 2016 meghívásos fotópályázat eredménye

fnye logoFotóművészeti Nyári Egyetem, 2016 – Sopron, meghívásos, digitális fotópályázat 

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége meghívásos fotópályázatot hirdet a 2016. évi Fotóművészeti Nyári Egyetemen regisztrált hallgatók és a megrendezést segítő szervezők számára.
A pályázatra csak azokkal a művekkel lehet nevezni, amelyek 2016. július 9. és 2016. július 16. között készültek Sopronban vagy környékén.

Bővebben: FNYE 2016 – Sopron, meghívásos fotópályázat

IMG 36692016. július 15. péntek. Az utolsó nap délelőtt három program közül választhattunk:
Fertőrákos kőfejtő: Szépen kiépített kőfejtő, egy folyamatosan pergő videoprogram mutatja a kőfejtő történetét a mészkő kialakulásától, a bányászaton keresztül, a felhasználásig. A kőfejtő nagy belső terében az egykori tengeri élővilág nagyméretű makettjeit láthatók. Horváth Imre körül mini workshop keretében hosszú záridővel fotóztuk a nagy kőalakzatokat, ily módon bemozdítva a felhőfoszlányokat.

Bővebben: FNYE 2016 – 7. nap

6nap12016. július 14. A csütörtöki programok a fotómaratonnal kezdődtek. Az éjszakai eső után derűs reggelre ébredtünk, sajnos délelőtt beborult, kissé beszürkült a város. A maratonon való részvétel feltételeit és a fotózandó témákat Hipságh Gyöngyi ismertette a résztvevőkkel. Sopron főteréről kellett indulni az irány nem volt meghatározva.

Fotótémák: név, udvar, kilincs, óra, ablak, szobor, víz, jelkép.

Bővebben: FNYE 2016 – 6. nap

5nap12016. július 13. szerda – Szakmai nap

A Fotóművészeti Nyári Egyetem heti fotózásait minden évben egy egész napos előadássorozat szakítja meg, ahol a résztvevők továbbképezhetik magukat vagy leshetnek el új fogásokat, ötleteket. A szokásosnál nagyobb volt az érdeklődés (remélem, nemcsak amiatt, hogy e nap esett az eső).5nap2

Nagy Bertold természetfotós a hajnali harmatos rétek hangulatából, az erdők ezernyi apró csodájából és a naplementében izzó táj szépségéből villantott fel képeket.
Dubek László, soproni amatőr csillagász a csillagfotózás rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot, megmutatva azt, hogy egy gyerekkori hobbi mivé tudja kinőni magát.

Bővebben: FNYE 2016 – Szakmai nap

4nap52016. július 12. A programot a soproni Petőfi színháznál kezdtük. Demcsák Ottó, a Soproni Balett vezetője, kedvesen fogadott bennünket. Elmondta, hogy nagyon örül a sok jó fotós jelenlétének, mert az ő művészetüket megörökítjük az utókornak. Bejelentette, hogy az együttesük egy különleges előadással készül az ünnepi rendezvényre. Az előadás címe: Labirintus. Ennek a próbáiból láthattunk és fotózhattunk részleteket, jeleneteket. Négy balettművész felváltva szerepelt a színpadon és gyakorlás közben minden kérésünket, amely a fényképezést megkönnyítette, azt tolerálták.

Bővebben: FNYE, 2016 – 4. nap

3nap92016. július 11. A Fotóművészeti Nyári Egyetem harmadik nap reggelén indultunk autóbusszal Ausztriába, a Myrafalle vízeséshez. Myrafalle kb. 40 km-re van Soprontól az Alpok lábánál. Csodálatos osztrák falusi környezet​, néhány rendezett ház, piros muskátlik, sziklák.

Maga a vízesés tulajdonképpen kaszkádok sorozata, amely kb. 50 db kisebb vízesésből áll, egy alsó és felső természetes víztároló között folyik lefelé. A szintkülönbség kb. 300 m, jelzett út, kb. 30 db. fahíddal vezet keresztül kasul a patakon. Szandálban is járható.

Bővebben: FNYE, 2016 – 3. nap