csoprtképAz ünnepség 16 órától a Székely Aladár szobornál tartott emlékezéssel és koszorúzással kezdődött. Koszorút helyezett el Bánfi Barnabás, a Székely Aladár Fotóklub vezetője és Labancz István, a csíkszeredai Prizma fotóklub vezetője.

A Kohán Képtárban 17 órától folytatódott arendezvény a régebbi és jelenlegi klubtagok fotóiból rendezett kiállítással. 55 szerző 80 db alkotása volt látható, 60×40 cm-es méretben. Ebből 10 kép a csíkszeredaiak munkáját dicséri.

Bővebben: Harmincöt éves a Székely Aladár Fotóklub

hzoli DSC01551 1A Kőbányai Fotóklubnál hagyományai vannak a közös fotózásnak. Tavasszal és ősszel gyakran megyünk többnapos fotós túrára. Minden hónap második szombatján fotós sétát szervezünk volt klubvezetőnk, Farkas Laci irányításával. És helye van a spontán szerveződésnek is, amikor összeáll egy kocsinyi fotózni vágyó klubtag és egy nagyjából egyeztetett programot próbál végrehajtani.

Bővebben: Vizes-ködkergetős kirándulás októberben

–  avagy: büszkén lobog a fotográfia zászlaja

Díjazott fotósok a megnyitónA már felnőttkorúvá érett szentesi esemény idén is maximálisan hozta a tőle elvártakat: szép számú, közel félezer fotográfia gyűlt össze, melyet majd száz alkotó küldött be megmérettetni. A beérkezett anyagból került kiválogatásra az Ifjúsági ház kiállítótermének falain látható tárlat, mely hűen tükrözi a mai művészet nívóját.

Bővebben: A XX. Alföldi Fotószalon megnyitója

Erdely Farkasne Erzsike 01A Kőbányai Fotóklub idén tavasszal Erdélybe rendezett fotós túrát tagjai, a családtagok és barátok részére. Szállásunk Tusnádfürdőn volt, innen kirándulgattunk csillagtúraszerűen a gyimesi csángókhoz, Háromszékre, Brassóba, a Szent Anna tóhoz és még számtalan szép helyre. A csapat egy része részt vett a csíksomlyói búcsúban. Láttunk csodálatos fakazettás mennyezetű templomokat, találkoztunk kedves, beszédes emberekkel. Ugráltunk boksa tetején, miközben felfüstölődtünk, mint egy karika kolbász.

Bővebben:  Jó kis klubkirándulás volt ez megint

A Szentes Városért emlékéremmel 2012-benSzentes egyik legkiemelkedőbb alakja volt Fridrich János fényképész mester, az ő 1905-ben létesített napfényműterme és fotólaborja most ipartörténeti emlékként és kiállítóhelyként látogatható. A városban a két világháború között már működött fotós közösség, az ötvenes évektől pedig több szakkör is volt Szentesen. A most is működő Szentesi Fotókört 1974-ben öt, fotózás iránt érdeklődő fiatal hozta létre a Szentesi Művelődési Központban. A klub 2000-ben megkapta a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének fődíját, egy évvel később a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díját, két éve pedig a Szentes Városért Emlékérmet. Tagjai sikeresen szerepelnek hazai és nemzetközi kiállításokon. A Szentesi Aktfotó Biennálé és az Alföldi Fotószalon rangos kiállítások megrendezésével az alkotócsoport tevékenysége országosan is ismert a fotósok és a művészet iránt érdeklődők körében.

Bővebben: Négy évtized képekben, avagy 40 éves a Szentesi Fotókör

Kortars2011A fenti címmel jelentetett meg reprezentatív kötetet a Magyar Fotóművészek Világszövetsége. A karácsony előtt napvilágot látott kötet előszavában dr. Patrus Sándor elnök gondolatait olvashatjuk
„Ön, aki a könyvet lapozza, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége rendes és pártoló tagjainak az alkotásaival találkozik. Nézzék, forgassák ezt az albumot olyan szeretettel, ahogy mi alkotók készítettük.

Bővebben: Kortárs Magyar Fotóművészet, 2013