Kerekes IstvanKerekes István az első magyar fotós, aki átlépte a fotópályázatokon elnyerhető díjak számának háromezres határát. (3105, ebből 657 aranyérem) A magyar fotográfia történetében ez abszolút rekord.

Ugyancsak ő az első magyar fotóművész, akinek sikerült a világ három legtöbb Best Author-díjjal rendelkező fotósa közé kerülnie 68 díjjal. Romain Nero, aki a Nemzetközi Fotóművész Szövetségnek a versenyek védnökségéért felelőse a napokban értesítette Kerekes Istvánt, hogy a FIAP világ legjobb fotósai (Best of the Best) ranglistán a 2020-as évben harmadik helyezést ért el. Az első helyen a Hong Kong-i Ching Ching Chan, míg a második helyen a holland Daniel Lybaert szerepel.
Az eredmények megtekinthetők a www.kerekesistvan.com oldalon.

kerekes istvanAz első magyar fotós, aki átlépte a kétezres határt

Kerekes István az első magyar fotós, aki átlépte a fotópályázatokon elnyerhető díjak számának kétezres határát. A magyar fotográfia történetében ez abszolút rekord.

A Mosonmagyaróváron élő fotós 2008-tól vesz részt rendszeresen fotópályázatokon. Az alkotó nevéhez fűződik két egyedi magyar fotós siker is. Ő az a fotográfus, akinek a Magyar Sajtófotó pályázatok harmincnyolc éves történetében elsőként sikerült egyetlen kategória mindhárom díját elnyernie (2017-ben a Mindennapi élet egyedi kategória, első, második és harmadik helyezettje lett). És szintén e pályázaton sikerült egy másik bravúr is. A Magyar Sajtófotó Kiállításokon először fordult elő, hogy egy szerző két alkalommal két különböző fotójával (egymást követő két évben), nagy fölénnyel elnyerje a közönség díját! (Favágó és gyermekei 2008, Yelena 2009) Ezen kívül említhetjük a Nők Lapja fotópályázat fődíját, a Földgömb magazin nagydíját, vagy az Országgyűlés által meghirdetett Együtt-lét fotópályázat első díját.

Bővebben: A kétezres határ és tizenegy Best Author díj

trofeaKerekes István EFIAP/p, A-MAFOSZ/p az Olaszországban megrendezett International Photo Contest „Trofeo Stele Dauna 2016” pályázaton, a „Winner of the Absolute Prize Trofeo Stele Dauna” fődíjat nyerte. Ugyanezen a versenyen két FIAP Gold Medalt is kapott – „Life in the mud” című képével mint a legjobb fénykép a The women in the world kategóriában és „Playground in Balkan” című alkotásával mint a legjobb fénykép a Travel kategóriában.

A fekete fehér kategóriában a „Shepherd girl” című fényképe elnyerte a Best Portrait Monochrome díjat.

Bővebben: Trofeo Stele Dauna 2016 abszolút nyertese

Kerekes István EFIAP/d1, A-MAFOSZ/p a szerb PCA Circuit 2017 pályázaton a legjobb szerzőnek járó FIAP Best Author díjat nyerte. A versenyre 55 országból 449 szerző nevezett.

A Montenegróban szervezett 1st International Contest Unlimited Photo 2017 pályázaton szintén a legjobb szerzőnek járó FIAP Best Author díjat nyerte. A versenyre 50 országból 274 szerző nevezett.

Bővebben: Két Best Author díj egy hónapban

2015 whos whoPapp Elek sikeres tagja az Amerikai Fotográfusok Szövetségének (PSA). Ez a világ egyik legjelentősebb fotós szervezete, amelyhez 500 fotóklub csatlakozott, és 70 országból mintegy 7 ezer hivatásos és amatőr alkotója van. A nagykőrösi születésű, mérnök, tanár és optometrista eddig már tizennyolcszor szerepelt a világ legsikeresebb fotóművészeit felsoroló Top 25-ben a szövetség évenként megjelenő kiadványában
(PSA Journal „Who is Who in Photography”).

Bővebben: Hatszoros világelső a PSA top-listáján

1Az olaszországi 20. Gran Tour delle Colline 2016 körversenyen, Kerekes István EFIAP/p Migrants in backlight című portfóliójával megnyerte a verseny nagydíját (Trophy Gran Tour). Ugyanezen pályázaton a Trofeo Citta di Figline Valdarno versenyen  Maramuresan tale című fényképe elnyerte a színes szabad kategória első díját (FIAP Gold Medal), míg a Trofeo Colline di Pratomagno versenyen Migrants in backlight sorozata elnyerte a Best work contest fődíjat, és a Shepherd girl című fényképe a Best photos of children díjat kapta. A verseny történetében ez az első alkalom, hogy magyar fotográfus nyeri a nagydíjat!

Bővebben: Gran Tour delle Colline Nagydíj

1-MatZso EsernyovelSzép sikert értek el ifjú fotósaink az Ománban rendezett 38th FIAP Youth Print Biennial-én. Országkollekcióink egy bronzmedált és egy 8. helyet szereztek.

Az I. kategóriában (16 éven aluliak) bár nem volt annyi nevező, ahány képpel lehetett volna megmérettetni magunkat, így is szép eredményt, a 8. helyet szerezték meg.

1-DenZsa-madarak

 

 

Két egyéni díjat is magukénak tudhatnak a fiatalok:

FIAP Bronze Medal – Mátyás Zsófia: With Umbrella
PSO Silver Medal – Dénes Zsanett: Birds
A kollekciók versenyének első helyét Omán szerezte meg.

Bővebben: Öt érem a 38. FIAP Ifjúsági Biennálén