ATI82531840. augusztus 29. – ez a nap, amikor Magyarországon először készült nyilvános eseményen fénykép – vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente megrendezi e nap tiszteletére ünnepségét. Idén a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ adott helyet a rendezvénynek, augusztus 26-án. Mintegy százhúsz résztvevője volt az ünnepnek, ahol 51 díjat és diplomát adtunk át. A megjelenteket Fabó Katalin, a MAFOSZ elnökségének tagja, a rendezvény háziasszonya köszöntötte.

Biatorbágy önkormányzata nevében Nánási-Kézdy Tamás, a város Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságának, valamint a Biatorbágyi Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Év Magyar Fotója – Év Magyar Fotósa fotóművészeti pályázat

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége minden esztendőben rendez olyan fotópályázatokat, ahol a fotósok bemutathatják legújabb alkotásaikat. 2022–2023 fordulóján másodszor is meghirdettük az Év Magyar Fotója – Év Magyar Fotósa fotóművészeti pályázatot. A pályázat nyilvános volt, arra minden magyar vagy magát magyarnak valló hivatásos és amatőr fotós egyénileg nevezhetett nyolc kategóriában. 184-en regisztráltak, ebből 136-an töltöttek fel képet. Összesen 2809 kép érkezett, érvényes 2802 kép.
A pályázatok elbírálására különböző hazai és külföldi fotográfiai szervezetek elismert képviselőit kértük fel:

Kerekes Istvánt, az előző pályázat Év Magyar Fotósa, a Magyar Természetfotósok Szövetségének tagját, a FIAP gyémántdiplomás és MAFOSZ platinadiplomás fotóművészét;
Máthé Andrást, a MAOE Fotóművészeti Tagozatának és a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagját;
Nagy Tivadart, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnökét, a Szlovák Fotográfusok Szövetségének mesterfokozatú fotóművészét;
és Horváth Imrét, a MAFOSZ elnökét a nemzetközi és a magyar szövetség ezüstdiplomás fotósát.

EMF EMF logoA zsűrizés kétfordulós volt. Első fordulóban a zsűri tagjai egymástól függetlenül, saját értékrendszerük szerint, egyénileg értékelték a képeket. A pontozás eredményét – eltérően számos más nemzetközi és hazai pályázattól – teljes részletességgel nyilvánosságra hoztuk. Az így kiválasztott 101 kép kerül most vetítésre. Kérem, tekintsék meg!
Második fordulóban az egyes kategóriákban élen végzett képek közül választották ki a zsűri a díjazottakat. A díjak átadásában való segítségre Nagy Tivadart, a zsűri egyik tagját kérték fel.
SZÍNES KATEGÓRIA
I. díj: KŐVÁRI-VÁGNER RUDOLF: Nem vagy egyedül
II. díj: SPIELMANN: Biai rozé
III. díj: ZAGROCZKY ANDREA: Füredi emlék

Kővári Vágner Rudolf Nem vagy egyedülSpielMann Biai rozéZagroczky Andrea Füredi emlék

MONOKRÓM KATEGÓRIA
I. díj: FISCHBÄCKNÉ HORVÁTH ILDIKÓ: Csobbanás
II. díj: PAPP TAMÁS: All in
III. díj: LŐRINCZ FERENC LŐRINC: Go to the heaven

Fischbackné Horváth Ildikó CsobbanásPapp Tamás All inLőrincz Ferenc Lőrinc Go to the heaven

PORTRÉ ÉS ZSÁNER KATEGÓRIA:
I. díj: SZALAI ATTILA: Ultra Viola
II. díj: SPIELMANN: Ha nézem a világot
III. díj: BOLVÁRI ILDIKÓ CSILLA: Vad angyal

Szalai Attila Ultra ViolaSpielMann Ha nézem a világotWSBolvári Ildikó Csilla Vad angyal

SZOCIOFOTÓ KATEGÓRIA
I. díj: SÁNDOR-TÓTH ZSUZSANNA: Az öreg háznál
II. díj: TOLDI ZORÁN: Utolsó falat
III. díj: LÁSZLÓ GÖNDÖR: Társak

Sándor Tóth Zsuzsanna Az öreg háználToldi Zorán UTOLSÓ FALATLászló Göndör Társak

SPORT KATEGÓRIA
I. díj: DERENCSÉNYI ISTVÁN: Szinkron
II. díj: LŐRINCZ FERENC LŐRINC: Búvárószó - Finswimmer
III. díj: EIFERT JÁNOS: Roman Zakirov és Daniel Cota küzdelme

Derencsényi István szinkronLőrincz Ferenc Lőrinc Búvárószó FinswimmerEIFERT JÁNOS Régi emlék

TERMÉSZETFOTÓ KATEGÓRIA
I. díj: HENCZ JUDIT: Kicsit zöld
II. díj: LŐRINCZ FERENC LŐRINC: Vadászó Tűzhal - Lion Fish Hunting
III. díj: RAVASZ BALÁZS: Négy másodperc

Hencz Judit Kicsit ZöldLőrincz Ferenc Lőrinc Vadászó tűzhalRavasz Balázs Négy másodperc

TÁJ- ÉS VÁROSKÉP KATEGÓRIA
I. díj: SZŐKE VIKTÓRIA: A hattyúk csillagképe
II. díj. KOVÁCS NORBERT: Téli terepasztal
III. díj: HORVÁTH CSABA TAMÁS: Téli impresszió

Szőke Viktória A hattyúk csillagképeKovács Norbert Téli terepasztalHorváth Csaba Tamás Téli impresszió

MAGYARSÁG KATEGÓRIA
I. díj: SÁNDOR-TÓTH ZSUZSANNA: Mindennapi kenyerünk
II. díj. HOROSNYI SÁNDOR: Trianon
II. díj. BÁRDOS TAMÁS: Szellemlovas

Sándor Tóth Zsuzsanna Mindennapi kenyerünkHorosnyi Sándor TrianonBárdos Tamás Szellemlovas

Az Év Magyar Fotója fődíjat az egyes kategóriákban győztes fotók közül választotta ki a zsűri. Év Magyar Fotója fődíj: DERENCSÉNYI ISTVÁN: SZINKRON című alkotása.
A pályázat másik fődíját, az Év Magyar Fotósa címet a legeredményesebb alkotó nyerte el nyolc elfogadott képpel. Év Magyar Fotósa fődíj: LŐRINCZ FERENC LŐRINC búvárfotós.

 ATI8296 ATI8301

EMF2023 cimlapA díjazott fotók kiállítása megtekinthető a Művelődési Központ galériájában. A vetített fotók alkotói egy-egy most megjelent albumot vehettek át a rendezvény végén.

XL. MAFOSZ Szalon

De a Magyar Fotográfia Napi rendezvénynek van egy másik jubileuma is: negyven éves a MAFOSZ. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségét 1983-ban Szolnokon alapította meg 33 fotóművészeti alkotócsoport. Napjainkban közel nyolcvan tagszervezetében 1600 különböző életkorú, foglalkozású autonóm alkotó tevékenykedik. Az ország jelenleg egyetlen olyan szervezete, amely közösségi fotóművészeti tevékenységet folytat, tagszervezeteiben tevékenykedő fotósok széles köre egymástól is sokat tanulhat, ahol a kreatív módon alkotni akaró fényképészek társakra találhatnak.
A MAFOSZ minden esztendőben rendez egy olyan fotóművészeti szalont, ahol nemcsak a fotósok mutathatják be alkotásaikat, hanem a résztvevő alkotócsoportok is összevethetik alkotóműhelyeik tudását. Ezek a tárlatok az autonóm kortárs fotográfiának legfontosabb összefoglaló tárlatai. Az idei már a XL. MAFOSZ Szalon. Nézzünk meg e négy évtizedről egy villanásnyi szeletet40year!

Az idei, 40. MAFOSZ Szalonra 43 alkotóközösség töltött fel összesen 979 képet.
A zsűri tagjai voltak:
1. Nagy István E-Mafosz/g, MFSZ, MAOE tagja
2. Lőkös Zoltán EFIAP/d3, A-Mafosz/p,
3. Horváth Imre A-Mafosz/s, EFIAP/s, a MAFOSZ elnöke.
A zsűrizés itt is kétfordulós volt. 103 kép kerül vetítésre (nevezett képek 10,5%-a). Nézzük meg ezeket!XL MSZ
A díjátadásban Bedő Kornél, a MAFOSZ alelnöke működött közre.
3. helyen végzett Kékesi Henriett (Biatorbágyi Fotóklub Egyesületi tag) Szabad egy táncra
2. helyezett Lőrincz Ferenc Lőrinc (Compur Fotóklub) Búvárúszó
1. lett Alagi Mihály (Bakony Fotóklub) Arc II. című fotójával

ArcBuvarTanc 

Különdíjat kap Bozsik József (Kecskeméti Fotókör): Demencia és Gergó András (Győri Fotóklub Egyesület): Formák című alkotásával.

Demencia Forma

A zsűri tagjai voltak:

A klubok között átlagpontszám alapján 3. a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete
2. a Duna Fotóklub Egyesülete
és 1. lett a Varadinum Fotóklub.  A kiállított képek össz-pontszáma alapján is a nagyváradi Varadinum Fotóklub végzett az első helyen.
A Fotók megtalálhatók lesznek a következő Fotó-Hungarikum című albumban, s az Év Magyar Fotója, Fotósa pályázathoz hasonlóan a levetített anyag látható az interneten.

Év Fotóművészeti Alkotócsoportja – Év Fotográfusa 2023

A MAFOSZ évente a Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódó ünnepségsorozatán adja át az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja és az Év Fotográfusa kitüntetést. Az Év fotóművészeti alkotócsoportja cím elnyeréséhez nemcsak a fotópályázatokon kell eredményesen szerepelnie a fotóklubok tagjainak, hanem a beadott dokumentációknak tartalmaznia kell az előző évben végzett munka – kiállítások, fotópályázatok, szakmai előadások rendezésének és a klub kitüntetéseinek – részletezését is. Ez egy kiváló lehetősége az alkotócsoportoknak, hogy felmérjék tevékenységüket, munkájukat. A díjakat Horváth Imre, a MAFOSZ elnöke adta át.

Az eltelt egyéves időszak alatti munkájával a Duna Fotóklub Egyesület elnyerte az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja 2023 cím 3. helyét;
2. lett e versenyben a Győri Fotóklub Egyesület;
és az eltelt egyéves időszak alatt végzett fotográfiai tevékenységével a Mecseki Fotóklub elnyerte a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által alapított Év Fotóművészeti Alkotócsoportja 2023 kitüntető címet. Megtekinthettük bemutatkozásukat is néhány percben.
Az Év Fotográfusa kitüntetés. cím elnyeréséhez eredményesen kell szerepelni számos nemzetközi és hazai fotópályázaton.
Ebben a versenyben az Év Fotográfusa 3. helyét KISS IMRE  nyerte el;
2. lett KRÁNITZ ROLAND;
és az eltelt egyéves időszak alatt végzett fotóművészeti tevékenységével NÁDUDVARI ZSOLT elnyerte a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által alapított Év Fotográfusa 2023 kitüntető címet. TNZSekintsük meg portfólióját egy diaporáma keretében!

A-MAFOSZ diplomák

A Magyar Fotográfia Napján tartjuk a Szövetség kitüntetései, az A-MAFOSZ diplomák átadását is. A MAFOSZ tagszervezeteiben eredményesen tevékenykedő és eredményes fotóművészeti alkotómunkát végző szerző kérésére és a feltételek teljesülése esetén a Kitüntetési Bizottság javaslata és az Elnökség döntése alapján Fotóművészeti minősítések nyerhetők el. Az idei első félévben öten nyerték el a MAFOSZ Fotóművésze címet. A diplomákat átadta Horváth Imre, a MAFOSZ elnöke.
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége FOTÓMŰVÉSZ DIPLOMÁT adományozott HORVÁTH CSABA TAMÁS részére, művészi alkotómunkája elismeréseként. Ez az oklevél feljogosítja a MAFOSZ Fotóművésze cím viselésére és használatára;
FOTÓMŰVÉSZ DIPLOMÁT adományozott KISS ISTVÁN PÉTER részére;
szintén A-MAFOSZ diplomát kapott KOCSIS FERENC;
A-MAFOSZ diplomát vehetett át MOLNÁR LÁSZLÓ
és MAFOSZ FOTÓMŰVÉSZE címet viselheti még VEHOFSICS ERZSÉBET.
A MAFOSZ fotóművész diplomát adományozott ROLL PÉTER részére művészi alkotómunkája elismeréseként. Ez az oklevél feljogosítja a MAFOSZ Kiváló Művésze bronz fokozatának viselésére.
És e napon a legmagasabb címet LÁNGH GÁBOR vehette át, ő a MAFOSZ Kiváló Művésze ezüst fokozatát érdemelte ki. Mindenkinek szívből gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk.

Fotók: Bozzai Attila

Köszönjük a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központnak, hogy lehetőséget adott a rendezvény megtartására, s külön Vadócz Zsuzsa segítségét.