logo

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségét (MAFOSZ) 1983-ban Szolnokon alapította meg 33 fotóművészeti alkotócsoport. Napjainkban közel nyolcvan tagszervezetében 1500 különböző életkorú, foglalkozású autonóm alkotó tevékenykedik. Az ország jelenleg egyetlen olyan szervezete, amely közösségi fotóművészeti tevékenységet folytat, tagszervezeteiben tevékenykedő fotósok széles köre egymástól is sokat tanulhat, ahol a kreatív módon alkotni akaró fényképészek társakra találhatnak.

FIAPLogoA MAFOSZ képviseli Magyarországot a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségben (Fédération Internationale de l'Art Photographique), a FIAP tagjaként részt vesz annak életében.

A MAFOSZ legfontosabb célkitűzése, hogy az alkotókat újabb és újabb művek létrehozására ösztönözze. Ehhez fotópályázatokat hirdetünk, amelyekre készülnek a tagszervezetek tagjai.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége minden esztendőben rendez egy olyan fotókiállítást, ahol tagegyesületei – fotóklubok, fotókörök, alkotó műhelyek bemutathatják legújabb alkotásaikat. A MAFOSZ Szalonok az autonóm kortárs fotográfiának legfontosabb összefoglaló tárlatai. A 2023. évi már a 40. MAFOSZ Szalon volt. A Szalonok anyagából katalógusok vagy Fotó Hungarikum címmel albumok készültek. A MAFOSZ a Fotóművészeti Nyári Egyetem ideje alatt rendezi meg az alkotócsoportoknak legnagyobb közösségi megmérettetését, és tevékenységünknek a társadalom felé való bemutatását, a MAFOSZ Szalont. Ekkor tartjuk a MAFOSZ kitüntetéseinek, fotóművészeti diplomáinak az átadását, ezzel is rangot adva a rendezvénynek.
A MAFOSZ évente megrendezi a Magyar Fotográfia Napjához – augusztus 29-hez – kapcsolódó ünnepségsorozatot; kiadja az Év fotográfusa és az Év fotóművészeti alkotócsoportja kitüntetést és ekkor tartjuk a FIAP (a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) kitüntetéseinek, fotóművészeti diplomáinak az átadását. 2015-től a Fotó Hungarikum a MAFOSZ Szalon győztes képeinek, a MAFOSZ és a FIAP diplomások, az Év fotográfusa és az Év fotóművészeti alkotócsoportja nyerteseinek, valamint az előző év kiemelkedő alkotóinak, alkotásainak gyűjteménye.

Külön fotópályázati oldalt hoztunk létre, ahol évenként megrendezzük pályázatainkat, pl.: az Utazás a világ körül pályázatot, melyből szintén kiállítás és album készül. Évente meghirdetjük az Országos Diák Fotópályázatot.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége honlapján és a Fotósélet heti hírlevélben tájékoztatja a fotográfiai közélet szereplőit az aktuális eseményekről, kiállításokról és pályázatokról, a tagszervezetek életéről. Mindezekről, s még sok másról olvashattok honlapunkon, a http://www.mafosz.hu/ oldalon.

A szövetség nyitott, szívesen látja mindazokat, akik elfogadják az alapszabályban szereplő közös célokat. Belépési nyilatkozat letölthető a http://www.mafosz.hu/alkotocsoportok/adatlap.html oldalról.

 

Minden nyáron Fotóművészeti Nyári Egyetemen képezzük tovább a fényképezés iránt érdeklődőket. Helyszíne mindig változik. (A 2013. évi: Tata volt, 2014: Miskolc, 2015: Vác, 2016: Sopron.) Ennek célja: Új művek létrehozása; az autonóm fotográfusok önképzése és továbbképzése; az adott megye kulturális és természeti örökségének megismerése, megörökítése később pedig kiállításokon való népszerűsítése. A megrendezés helyszínén és annak környezetében alkotó fotósok közösséggé való szerveződésének elősegítése. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fontos célkitűzése a fotográfiai közélet utánpótlásának folyamatos pótlása, a fiatalok vizuális nevelése, a tehetségkutatás és tehetséggondozás. A rendezvény felhívja a figyelmet a Szövetség tagszervezeteire, az ahhoz való kapcsolódás lehetőségére. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 1983 óta rendez minden nyáron szakmai továbbképzést az autonóm fotográfusok részére, a Fotóművészeti Nyári Egyetemet. Az egyhetes szakmai programok során előadások, fotótúrák, kiállítások, fototechnikai bemutatók kínálnak a résztvevőknek, továbbá a kiszemelt régióban élő, a fotókultúra iránt érdeklődő lakosságnak művészeti élményeket, új ismereteket, és új lehetőségeket a fotográfiai közéletbe való bekapcsolódásra. A Fotóművészeti Nyári Egyetem ideje alatt több ezer, több tízezer új fotóművészeti alkotás születik.

Az egyhetes szakmai program zárásaként pályázatot hirdetünk, amelyen azok vehettek részt, akik hallgatói a Fotóművészeti Nyári Egyetemnek. A Fotóművészeti Nyári Egyetem meghívásos pályázatának anyagából kiállítást tartunk, valamint egy kötet lapjain mutatjuk be. Az albumban a nyári egyetem ideje alatt készült képek szerepelnek.

 

Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ)

A szervezet elérhetősége: MAFOSZ, 2051 Biatorbágy, Jókai u. 12. 

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  Telefon: 06 (30) 9652-462

A MAFOSZ adószáma: 19573975-1-13.  Számlaszáma: OTP 11701004-20122009-00000000

A MAFOSZ honlapja: http://www.mafosz.hu/