fnye2018 7-06Július 6., péntek

Elérkezett a MAFOSZ Fotóművészeti Nyári Egyetem utolsó napja. Vendéglátóink e napra is sok érdekes programot szerveztek.

A szokásos reggeli után gyalogosan sétáltunk a Római Katolikus Bazilikához, amely a legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. A monumentális méretű bazilikát – a hagyományok szerint – még Szent László alapította. Szobra a székesegyház előtt látható. (Már 1390-ben felállították az első Szent László-szobrot. 1660-ban a törökök beöntötték ágyúgolyónak. A ma látható királyszobrot 1893-ban avatták. Eredetileg nem itt állt, hanem a Szent László téren, 1923-ban került a mostani helyére.)

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}FNYE/2018/7nap{/gallery}

Rövid sétával jutottunk a püspöki palota pincéjében kialakított Tibor Ernő-galériába, ahol megtekintettük a micskei alkotótábor festőnek műveit. Innen a sétáló utcán keresztül jutottunk el a Városházához, melyet szintén megtekintettünk. A Fő térre visszatérve két templomot a görög katolikust és a Holdas ortodox templomot és múzeumát fotózhattuk. Az utóbbi templom érdekessége a tornyán elhelyezett holdállást mutató gömb. Délelőtti programunkat a Fekete Sas palotában tett sétánk zárta.

Délután lehetőség volt egyénileg barangolni és fotózni.

A záróünnepséget a Nevis hotelben tartottuk, ahol Horváth Imre MAFOSZ-elnök átadta a résztvevőknek a diplomát, megköszönte Tóth István szervezőmunkáját, levetítettünk a résztvevők fotóiból egy összeállítást és néhány slideshow-t, majd finom vacsorával zártuk a napot.