5nap12016. július 13. szerda – Szakmai nap

A Fotóművészeti Nyári Egyetem heti fotózásait minden évben egy egész napos előadássorozat szakítja meg, ahol a résztvevők továbbképezhetik magukat vagy leshetnek el új fogásokat, ötleteket. A szokásosnál nagyobb volt az érdeklődés (remélem, nemcsak amiatt, hogy e nap esett az eső).5nap2

Nagy Bertold természetfotós a hajnali harmatos rétek hangulatából, az erdők ezernyi apró csodájából és a naplementében izzó táj szépségéből villantott fel képeket.
Dubek László, soproni amatőr csillagász a csillagfotózás rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot, megmutatva azt, hogy egy gyerekkori hobbi mivé tudja kinőni magát.

 {gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}FNYE/2016/5nap{/gallery}

A Camera Kft. és a Canon Hungaria  jóvoltából a Canon EOS-1D X Mark II és Canon EOS 80D tulajdonságait ismerhettük meg.

Mekli Zoltán termékfotós előadásában a rendszervakus fotózás lehetőségekből villantott fel részleteket. A jövő évi nyári egyetemen egy workshop keretében egésznapos foglalkozáson sajátíthatják el ennek szakmai fogásait, akik jelentkeznek e projektnapra.
Ambrits Tamás előadása a Fotózás másként címet viselte. A jelenlévők rácsodálkozhattak e sajátos képi világra, és ízelítőt kaphattak ennek szakmai hátteréről is.
Bolodár Zoltán, 5nap3a Soproni Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa egy kis történelmet csempészett az előadásterembe régi eszközökkel és ritka fotók segítségével.

Horváth Imre, a digitális laborálás hatalmas témakörét próbálta besűríteni másfél órás előadásába. Felhívta arra figyelmet, hogy az elexponált latens képeket „ugyanúgy” elő kell hívni a mai digitális technika mellett is, mint azt tettük az analóg világban. Ennek mikéntjét mutatta be.

C.Várnai 07.13. 01a C.Várnai 07.13. 03a C.Várnai 07.13. 02a

Este fúvósok fotózására volt lehetőség az Erzsébet kertben, majd a többször elcsúsztatott Fotóklubok bemutatkozása következett éjszakába nyúlóan. Sajnos nem minden anyagnál lehetett látni az átgondoltságot, az emészthető hosszúságú vetítéseket, a szakmai kontrollt. A következőkben erre is törekedni kell. (Ehhez segítség egy rövid összefoglaló a diaporámáról.)