Súlyos betegség után, 74 éves korában elhunyt Katona Péter, a Márvány Fotóműhely vezetője és életének 82. évében elhunyt Kucsera Jenő fotóművész.

KatonaSúlyos betegség után, 74 éves korában elhunyt Katona Péter, a Márvány Fotóműhely vezetője.

Katona Péter szakmunkástanuló korában ismerkedett meg a fotózással. Tagja volt a Nagy Sándor laktanyán belül működő fotószakkörnek. Itt szerzett több tudást az analóg fotóeljárásokról. A természet szépségeinek felfedezésében segítséget nyújtott a geocaching is. 2005-ben vásárolta első digitális fényképezőgépét. Egy új élményt adott a digitális fotózás megismerése. Külön kihívásnak számít a „digitális labor” használata – vallotta. 2007 óta tagja volt a Márvány Fotóműhelynek. A klubtagok megismerése, az ott folyó egyesületi munka tovább bővítette látáskörét. 2009-ben megválasztották a klub titkárának. A klub működésének szervezése komoly szerepet töltött be életében. 2011-ben megválasztották a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségébe Dél-alföldi Régió alelnökének. 2012 óta a Márvány Fotóműhely elnöki tisztjét töltötte be.

Ez év közepén kezdődtek az egészségügyi gondok. Gondos szakvizsgálatok sajnos nem segítették a gyógyulásában. Betegségét türelmesen viselte 2023. november 24-ei elhunytáig. Temetése 2023. december 5-én 9 órakor lesz a Békéscsabai Berényi úti temetőben.
Elvesztése nem csak a családjának nagy tragédia, de a Márvány Fotóműhely és a MAFOSZ közössége is tétlenül áll a tragédia előtt. Emlékét megőrizzük.

 

KucseraÉletének 82. évében elhunyt Kucsera Jenő fotóművész.

Több évtizede volt a marosvásárhelyi Marx József Fotóklubnak. Kísérletező típus volt, mindent fotózott.  Meglepő képtársításokkal fogalmazta meg mondanivalóját a fényképeken, amelyekkel több száz kiállításon vett részt. A legutóbbi egyéni kiállítása 80 éves korában volt a Várgalériában. A fotóklubos kollégákkal együtt, oroszlánrészt vállalt amikor kétkezi munkával használható állapotbahozták a helyiségeket. Majd évekig gondozta a fotóklub Várgalériáját. Fogadta a látogatókat, javította a képkereteket, szinte második otthona lett a galéria. Házigazdaként több kiállításmegnyitón is felszólalt. Finom humora mindig derűt csalt az arcokra, és sokszor saját verseivel is gazdagította az élményt. Mindig jelen volt, amikor segíteni kellett a kiállítások rendezésében vagy a fotóklub bármilyen más tevékenységében. Részt vett több fotótáborban, anyaggyűjtő hétvégén, mindig készen állt, ha újabb témát, helyszínt kellett felfedezni, bejárni a kamerával. Emlékét őrzik fényképei, a fotóklub tagjai, azok a fotóművészetet kedvelő marosvásárhelyiek, akik legalább egyszer betévedtek a galériába, és egy-egy kiállításon Kucsera Jenő sajátos tárlatvezetésével nézhették végig a fotókat. Most már az égi galériát rendezi, azzal a bizonyossággal, hogy jól végezte „beosztását”. Búcsúznak tőle a magyar fotósok közössége.