2021 decemberében szomorú hírt tettünk közzé: elhunyt Benedek László fotóművész, barlangász, a Magyar Kultúra Lovagja. Egész életét a szlovákiai magyarság kultúrájának megőrzésére és gyarapításának szentelte. Gömörország magyar kultúrájának emblematikus személyisége volt. Alapító tagja a Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulásnak.

Benedek László elsősorban fotós volt. Két alkalommal nyerte meg a Barlangkutatók Világszövetsége fotóversenyét. Nyolc éven át őt tartották a világ legjobb barlang- és természetfotósának. Ő alapította a rimaszombati székhelyű Gömöri Fotóklubot. Számos állandó fotógalériát hozott létre a Felvidéken, de fotói és különböző kiállítási anyagai bemutatásra kerültek Magyarországon, Vajdaságban, Erdélyben, sőt a Kárpát-medencén kívül is. Két alkalommal nyerte meg a Barlangkutatók Világszövetsége fotóversenyét. Nyolc éven át őt tartották a „világ legjobb barlangos- és természetfotósának”.

Most, július 6-án Hanván, a II. Benedek László Emléknap keretében leleplezték emléktábláját. „A megemlékezés a református templomban a Himnusszal és istentisztelettel vette kezdetét. Igét hirdetett nt. Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese. Közreműködtek Újvári Marika és Vadkerti Imre előadóművészek. Beszédet mondott Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke és Halász Attila, Rimaszombat város alpolgármestere. A program a Nefelejcs Kávézó és Cukrászda udvarán folytatódott, ahová Agócs Sándor tárogatós kíséretével vonultak át a megemlékezők. Itt fellépett Lichtmannegger Tibor nótaénekes, Gyenes Veronika helyi énekes, Dévai Nagy Kamilla és a gitártábor résztvevői, valamint a Kisvárdai Férfidalárda. Ünnepi beszédet mondott Juhász István mezőgazdasági vállalkozó, az Agrárius Kft. vezetője, a rendezvény és az emléktábla támogatója, valamint B. Kovács István gömörológus. Az emléktáblát Benedek László unokái, Halász Kinga és Rege leplezték le. Az emlékezőket nt. Nagy Ákos Róbert esperes áldotta meg. Majd számos civil szervezet, a család és magánszemélyek helyezték el a megemlékezés virágait. A műsor a Szózat közös eléneklésével ért véget. Az emléknapot A Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás szervezte a Besztercebánya Megyei Önkormányzat támogatásával.” – írta a Felvidék.Ma.

A megemlékezők között volt Demeter Pál, a Heves Megyei Fotóklub elnöke is.