2021. december 4-én a házában kiütött tűz miatti füstmérgezésben elhunyt Bieder Géza E-Mafosz/g, a Győri Fotóklub tagja.

A Győri Fotóklub megalakulásának első évtizedének végén kezdett el a klub összejöveteleire járni Bieder Géza, aki iskolája fotószakkörében, a Jedlik Ányos Gépipari Technikumban ismerkedett meg a fényképezés gyakorlatával. 1968-ban rendes tagja lesz a fotóklubnak és már részt vesz a tízéves jubileumi kiállításunkon is. Bekerül a zsűrizett klubkollekciókba, 1969-ben a drezdai bemutatkozásunk részese lesz, valamint a brazíliai fotó világkiállítás ifjúsági kategóriájában két képét elfogadnak. 1969 januárban már kamara kiállítása van, Markó Kamillával a Művészklubban.

1968-tól a Magyar Vagon- és Gépgyár technikusa, közben az NDK-ban vendégmunkás és 1971–73 között katona. 1976-tól a likócsi honvédlaktanya főelőadója volt. Géza hamar felismerte és e kiállítás korai képei is ezt tanúsítják, hogy csak az lehet fotóművész, akinek a fényképezési technika szövevénye nem öncélú fényképi bűvészkedésre való, hanem akinek kezében minden csupán alárendelt eszköz arra, hogy képszerű látomásait minél meggyőzőbben, minél nagyobb erővel tudhassa közölni és megtestesíteni.

Bieder Géza 1976-tól megszűnéséig a Megyei Felszabadulási Fotópályázat rendszeres résztvevője, díjazottja. 1977-ben a Pentacon-ORWO nemzetközi fotópályázat III. díját hozta el, és sorolhatnánk... A Magyar Néphadsereg Amatőr Alkotók Országos Kiállításain 1989-ben 9 képét díjazták és 1998-ban a Barátság Hídja nemzetközi fotópályázaton belépett a MAFOSZ-plakettet elnyerők sorába. A második nagy Ausztria útikönyvben is megtalálhatjuk fotóit.

Kedvelt témái a táj- és épületfotózás mellett a portré és aktábrázolás. Hosszú fotós pályafutása során a labortechnika széles skáláját műveli, a fekete-fehér képkidolgozástól a színes laborálásig, a szolarizációtól a lágy rajzú technikáig és legutóbb a digitális képmódosításig.

1987-ben és 1990-ben rendezett önálló kiállítást, reprezentálva munkásságát, majd 2010-ben. A sok pályázaton sikeresen szereplő alkotása és a kiemelkedő fotós közéleti tevékenysége elismeréseképpen 2000-ben az elsők között, egy lépésben, megkapta a MAFOSZ aranydiplomás fotóművésze kitüntető címet. 1999-től a fotóklub elnökségének tagja, mint művészeti titkár, és sokat tesz a most már egyesület fő célkitűzéseinek megvalósításáért.

A legutóbbi önálló kiállításán elhangzott megnyítóbeszéd