EMF-EMF logoA Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2018–2019 fordulóján hagyományteremtő céllal elindította az Év Magyar Fotója – Év Magyar Fotósa pályázatot, köszönhetően az EMMI támogatásának. A pályázat nyilvános volt, arra minden magyar vagy magát magyarnak valló hivatásos és amatőr fotós egyénileg nevezhetett tíz kategóriában. 191-en regisztráltak, s végül 149 fotós 2929 képet töltött fel.

Az érintettség elkerülésére külföldi és széles körűen több hazai fotográfiai szervezetet kértünk fel, hogy delegáljanak a fotográfiában elismert szakembereket a zsűribe. Örvendetes, hogy a zsűrizésre felkért legtöbb magyar fotós szervezet delegált tagot: Magyar Fotóművészek Szövetsége, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fotóművészeti Tagozata, Magyar Természetfotósok Szövetsége, Magyar Fotóművészek Világszövetsége. A rendező MAFOSZ-nak nem volt képviselője a zsűriben.

A zsűri tagjai:

  1. PhDr. Vĕra Matĕjů, a Cseh Fotográfiai Szövetség elnöke;
  2. Hamarits Zsolt, Balogh Rudolf-díjas fotográfus, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnökségi tagja;
  3. Vajda János, a MAOE Fotóművészeti Tagozatának elnökségi és a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja;
  4. Potyó Imre, Az év természetfotósa 2018 cím nyertese, a Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja;
  5. Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke, a Szlovák Fotográfusok Szövetségének mestere (MZSF)

A zsűrizés kétfordulós volt. Első fordulóban a zsűri tagjai egymástól függetlenül, saját értékrendszerük szerint, egyénileg, online felületen, anonim módon, 1–10 pontig értékelték a képeket. A MAFOSZ-nak nem volt semmilyen ráhatása a pontozásra. A pályázat rendezője a különböző értékrendszerek alapján megszületett pontozás eredményét – eltérően számos más nemzetközi és hazai pályázattól – teljes részletességgel nyilvánosságra hozta március 1-jén. Az így kialakult eredmény ismeretében, a beküldött képek számának és a ponthatároknak figyelembe vételével kerültek meghatározásra az egyes kategóriákból kiállításra kerülő képek.

Kategória

nevezett képszám

értékhatár (pont)

kiállítási képszám

    %    

Színes – kötetlen 513 27 16 3,1
Monokróm – kötetlen 481 29 14 2,9
Portré és zsáner 392 29 10 2,5
Akt 91 26 5 5,5
Szociofotó 183 28 8 4,4
Sajtófotó 99 28 8 8,1
Sport 143 29 10 7,0
Természet 389 31 10 2,6
Táj- és városkép 456 25 14 3,1
Magyarság 151 23 5 3,3
Összesen 2928   100 3,4

 

Ízelítő a kiállítás anyagából:

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}EMF/2019{/gallery}

Az érintett 51 pályázót személyesen levélben kerestük meg, hogy a pályázati kiírás szerint küldjék meg a nagyfelbonású állományokat és a képek leírását legkésőbb március 25-éig. (Ezek elmaradása esetén nem tudjuk szerepeltetni a képeket a kiállításon.) A beérkezett képekből készít nagyítást a pályázat egyik kiemelt támogatója a Canon Hungaria és a Camera Kft. A pontozás alapján kiállításra kerülő képek szerzői, ha nem kaptak értesítést, kérem, jelezzék!
Második fordulóban az egyes kategóriákban élen végzett képek közül választották ki a díjazottakat: a zsűri tagjai egymástól függetlenül a kiállítási képek sorrendjét határozták meg, ezek összevetésével alakult ki az egyes kategóriák díjazásának végső sorrendje.
Az Év Magyar Fotója díjat az egyes kategóriákban győztes fotók közül választotta ki a zsűri. A pályázat fődíját, az Év Magyar Fotósa címet a legeredményesebb, a legtöbb képpel eredményesen szereplő egyéni pályázó, a legtöbb kiállítási elfogadást elérő alkotó nyeri el. (Az egyes kategóriák 1–3. díját s a különdíjakat, valamint a fődíjakat a kiállításmegnyitón hirdetjük ki, a részletezését közzétesszük.)

Néhány vállalkozás és szervezet jelezte, hogy különdíjat ajánl fel: Fujifilm Magyarország, Canon Hungaria–Camera Kft, Lenergy Magyarország... (Köszönjük nekik, hogy ezzel is elősegítették a pályázat megrendezését!)

ÉMF logó szponzorokkal