KISzeptember 1–3. között zajlott a szerbiai Paracinban a Sarmates nemzetközi fotós fesztivál. Szervezői és vezetői, Natasa és Bojan Petrovic felkérték Kerekes Istvánt egy egyéni kiállításra. A hatvanöt fényképből álló tárlatnak a városi múzeum ad otthont. Ez az intézmény az egyik legrégebbi és legpatinásabb épülete Paracinnak, mely a történelem során különböző funkciókat töltött be. Többek között hosszú időn keresztül korház volt, aztán a második világháború alatt a Gestapo főhadiszállása lett.

Kerekes István kiállításán a köszöntő beszédet a múzeum igazgatója, Branislav Stojanovic mondta, míg a méltató beszédet Natasa Petrovic tartotta. A tárlat létrejöttét és az egész eseményen való részvétel költségeit a paracini polgármesteri hivatal állta, a rendezvény fővédnöke, Vladimir Milicevic, Paracin polgármestere volt. A háromnapos, nemzetközi rendezvény keretében több kiállítás is nyílt a város különböző intézményeiben, és további színes programokkal is fűszerezték a szervezők az eseményt.

A Magyarországot képviselő fotóművész tárlata október végéig látogatható Paracinban. A szervezők elmondása szerint tervben van, hogy további szerb városokba is eljussanak Kerekes Istvánnak a most kiállított képei.

Sajtó a kiállításról

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}buszkesegeink/kerekes-szerbia{/gallery}