FH 2023boritoA Fotó-­Hungarikum album mára, amellett hogy a MAFOSZ Szalon katalógusa, a közel kétszáz alkotó 385 fotójának közlésével ez az elmúlt esztendő(k) jelentős magyar fotógyűjteménye. E megújult szerkesztéssel már kilencedszer jelenik meg.

  • A XL. MAFOSZ Szalon katalógusa
  • A 2023. évi Év Fotográfusa és az Év Fotóművészeti Alkotó­csoportja képei
  • A-MAFOSZ fotóművészeti diplomások (2022. II. félévi, 2023. I. félévi) fényképei
  • A 2023. évi FIAP fotóművészeinek munkáik
  • A 2023. évi Év Magyar Fotója – Év Magyar Fotósa pályázat győztes fotói
  • A 2023-ban MAFOSZ-­védnökséggel megrendezett pályázatok győztes képei

A MAFOSZ közgyűlésekor jelenik meg a Fotó-Hungarikum 2023. A benne szereplők tiszteletpéldányt vehetnek át. (Aki nem tudja átvenni, kérem gondoskodjék arról, hogy valakinek átadhassuk, aki eljuttatja neki. A kötetet nem postázzuk.)

A MAFOSZ minden esztendőben megrendezi az alkotócsoportok legnagyobb közösségi megmérettetését és tevékenységünknek a társadalom felé való bemutatását, a MAFOSZ Szalont. E fotókiállításon tagegyesületei – fotóklubok, fotókörök, alkotó műhelyek – a közönség elé tárhatják legújabb alkotásaikat. Az évenkénti MAFOSZ Szalon a kortárs fotográfiának egyik legfontosabb összefoglaló tárlata. A 2023. évi már a negyvenedik volt. Az aktuális Fotó-Hungarikum egyben a MAFOSZ Szalon katalógusa is.

A MAFOSZ évenként kiadja az Év Fotográfusa címet és az Év Fotóművészeti Alkotó­csoportja címet. Az évente megrendezendő Magyar Fotográfia Napjához – augusztus 29-éhez – kapcsolódó ünnepségsorozaton adjuk át e kitüntetést. A nyertesek munkáiból ebben az évben is láthatók képek a kötet lapjain.

2015-től megújult a fotóművészeti diplomák elnyerésének feltételrendszere is. A 2023-ban MAFOSZ ­fotóművészeti diplomákat átvevők (2022. II. félévi, 2023. I. félévi) fényképei is helyet kaptak a könyv oldalain.

A nemzetközi szövetség fotóművészeti diplomáit is a MAFOSZ segítségével lehet elérni. 2023-ban 26 alkotó állította össze dokumentációját, és szerezte meg a FIAP fotóművésze cím valamely fokozatát. Munkáikból kötetünkben is található egy kis szelet.

A MAFOSZ Szalon mellett meghirdettük az Év Magyar Fotója – Év Magyar Fotósa pályázatunkat is, melynek győztes fotói szintén megtalálhatók az albumban, amellett hogy erről önálló albumot is megjelentettünk.

Kötetünk végén, 19 oldalon a 2023-ban MAFOSZ-­védnökséggel megrendezett pályázatok győztes képei sorjáznak.

Ezen túl két FIAP-pályázatot is rendeztek tagszervezeteink, valamint megújult s kibővült az Országos Diákfotó-pályázat is, melynek anyagából külön kötetet jelentettünk meg.

Teljék benne kedvük!

Horváth Imre
a MAFOSZ elnöke