image 67175425Számos MAFOSZ tag pályázik szerte a világban fotópályázatokon, s nem is eredménytelenül. Azonban az utóbbi időben kellemetlen meglepetés éri őket, ha eredményesen szerepelnek, s díjat nyernek. A postás hozza a díjat, s pénzt kér. Sokszor nem is keveset. Az ügyben számos hivatalos szervezetet kerestem meg, s végül a Pénzügyminisztérium Közigazgatási Koordinációs és Ügyfélkapcsolati Osztálya válaszolt érdemben. Ha ez áll a levélen, hogy Nemzetközi fotópályázaton nyert érem díj, érték nélkül – Medal awards won in international photo competition with no value, akkor elvileg nem kell érte fizetni.

Alább olvashatják a levelemet, s a kapott választ.

Tagjaink szerte a világban fotópályázatokon vesznek részt. Ha ott eredményesen szerepelnek, akkor a rendezők a díjat (ami egy kereskedelmi érték nélküli érem általában) megküldik a pályázónak.

2021. július 1-jétől EU rendelkezés alapján megszűnt a nem EU-s országokból származó küldemények áfamentessége. S bár e díjaknak nincs különösebb értéke (inkább csak eszmei), 27% ÁFA terheli a küldemény. Ez különböző mértékű 1500–9000 Ft összegű. 

Létezik ugyan a 45 euró értékű ajándékküldeményekre vonatkozó áfamentesség, ha magánszemélytől magánszemélynek érkezik ajándékba áru. De itt nem magánszemély, hanem többnyire egy külföldi nonprofit szervezet küldi. És egyébként sem életszerű, hogy amennyiben ajándékként szeretné valaki vámkezeltetni a magánszemélytől érkező küldeményét, akkor még a küldemény Magyarországra érkezése előtt, előzetesen import vámkezelési megbízást ad a Postának. Hiszen nem tudni, hogy az adott pályázó eredményesen szerepel-e, s nyer-e egy díjat, s azt mikor küldik.

Tudjuk, hogy utólag ajándékként (45 euró alatti áfamentesség) történő kezelés, felülvizsgálati kérelem benyújtásával kérhető. De ebben az esetben a felületen található formanyomtatvány csatolása mellett a feladótól származó ajándékozási nyilatkozat is csatolandó, mely tartalmazza a feladó és a címzett adatait, küldemény azonosítót, részletes tartalmat, értéket, mennyiséget, valamint annak megerősítését, hogy a küldeményt ajándékba szánta. Azonban ajándékozási nyilatkozatot is csak magánszemély tehet. S mint írtam, ezek általában nonprofit szervezetek. Őtőlük pluszban ilyen eljárást kérni, szinte lehetetlen.

A végeredmény az, hogy tagjaink jó része nem veszi át e díjakat, s egyre kevesebben indulnak ilyen pályázatokon, ahol egyébként az ország kulturális jó hírét erősítik.

Kérem, hogy továbbítsák e levelet olyan döntéshozói szintre, ahol érdemben lehetne e problémát előadni, s arra megoldást keresni.

Köszönettel

Horváth Imre MAFOSZ elnök

PM/17903/2021

Tisztelt Horváth Imre !

Az általános forgalmi adóra vonatkozó szabályok EU szinten harmonizáltak, így a jelenlegi szabályoktól eltérő adómentességi jogcímek beiktatására a magyar jogrendbe nincs lehetőség.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 93. § (1) bekezdése értelmében a 94. §-ban meghatározott eltéréssel mentes az adó alól a termék importja, ha az a vámmentességek közösségi rendszerének létrehozásáról szóló 1186/2009/EK tanácsi rendeletben (a továbbiakban: Vámmentességi-rendelet) szabályozott vámmentességi jogcímek valamelyikének alkalmazása alá tartozik az abban, valamint az uniós vámjog végrehajtásáról szóló törvényben (a továbbiakban: Vám tv.) meghatározottak szerint.

Az uniós fotóművészek díjazására EU-n kívülről érkező, kereskedelmi érték nélküli érmek vámmentes szabadforgalomba bocsátásához a vámmentességek közösségi rendszerének létrehozásáról szóló Vámmentességi-rendelet következő jogcímei jöhetnek szóba.

23-24. cikkek Elhanyagolható értékű küldemények
81. cikk Tiszteletbeli kitüntetések vagy díjak

Az Áfa tv. 94. § (2) bekezdés l) pontja értelmében nincs lehetőség az elhanyagolható értékű küldemények jogcímén vámkezelt import termék áfa alóli mentesítésére, azonban a Vámmentességi-rendelet 81. cikke szerinti vámmentességi jogcímen alapuló import mentes az áfa alól.

A szabadforgalomba bocsátás vámeljárást az ügyfél vagy képviselője kezdeményezi, melyhez saját választása szerint vámmentességi jogcímet vehet igénybe, ha annak jogszabályi feltételei teljesülnek.

Üdvözlettel:

   
Leírás: Penzugyminiszterium_logo_email

Pénzügyminisztérium

Közigazgatási Koordinációs és Ügyfélkapcsolati Osztály

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Tehát, ha valaki díjat nyer, értesítse a fotópályázat rendezőjét, hogy írja rá a csomagra kívülről:
Tiszteletbeli kitüntetések vagy díjak – Honorary decorations or awards

Az sem baj, azt is feltüntetik: Nincs kereskedelmi értéke – No commercial value

A gyakorlatban még nem próbáltuk ki, ha nem működne, akkor a fenti levél alapján a törvény 81. cikkelyére hivatkozva lehet a díj elengedését kérni

 

Egy hasonló megoldás, ami már működött a gyakorlatban, ha azt írják rá:

Nemzetközi fotópályázaton nyert érem díj, érték nélkül – Medal awards won in international photo competition with no value.