mfn1840. augusztus 29. – ez a nap, amikor Magyarországon először készült nyilvános eseményen fénykép – vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente megrendezi e nap tiszteletére ünnepségét. Az idei évben, szeptember 1-jén Biatorbágyon, a Juhász Ferenc Művelődési Központ adott helyet a Magyar Fotográfia Napi rendezvénynek.

Délelőtt 9 órától fotózási lehetőséggel várták a vendégeket, a a Biatorbágyi Lovas Napok fogathajtó versenye, illetve az iharosi Szily-kápolna kínálta a témát. (A sikeresebb fotókkal akár a VII. Biatorbágy Fotópályázatra is lehet nevezni.) Délben egy bográcsgulyásra látták vendégül a résztvevőket.

Délután a MAFOSZ és a vendéglátó Biatorbágyi Fotóklub (BFE) nevében Fabó Katalin, a MAFOSZ ügyvezető elnöke, a rendezvény műsorvezetője üdvözölte a megjelenteket. Ismertette a Magyar Fotográfia Napjának történetét. Varga László, Biatorbágy alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd utána bemutatkozott a házigazda Biatorbágyi Fotóklub. Az elmúlt években tagjaik által készített diaporámák, illetve a klubról szóló videók voltak láthatók.

  1. Niksz Gyula: BFE bemutatkozó videó,
  2. Imre Levente: Nosztalgia István-telek – diaporáma,
  3. Szabó Ferenc: Az Igaz ember hitből él – diaporáma,
  4. BFE, Horváth Imre: Egy ikonikus biatorbágyi fa élete… – diaporáma,
  5. Völgyhíd TV: Hosszú záridő – videó

Biatorbágyi korképek – Múlt és jelen

xkorkép boritoEddig két fotós „körkép” jelent meg: a 2009. évi kiadású Biatorbágyi körkép című album Horváth Imre munkájaként és ennek egyenes folytatása, a 2017. évi Biatorbágyi Fotó-Kör-Kép a Biatorbágyi Fotóklub kiadásában. A kör egy szelete akkor még kimaradt. A régmúlt képei és azok mai párhuzamai vártak közlésre. A „körkép-trilógia” harmadik darabja most látott napvilágot a Krónikás Bt. mintegy félszáz ezres képarchívuma, valamint a biatorbágyiak fiók mélyén őrzött képei segítségével. Horváth Imrét, a könyv szerkesztője, hogy vetítéssel kísérve mesélt el néhány kulisszatitkot a könyv születéséről! (A kötet a szünetben kedvezményesen megvásárolható volt.)

FH2018 boritoSzünet után újabb könyvbemutató és díjátadó következett. A MAFOSZ 2015 óta e napra időzíti a FOTÓ-HUNGARIKUM könyvbemutatóját, mely  az elmúlt esztendő(k) jelentős magyar alkotásainak gyűjteménye. Megtalálható benne a MAFOSZ Szalon díjazott anyaga, a kitüntetettek képei éppúgy mint az év során védnökséggel megrendezett fotópályázatok nyertes alkotásai.

Minden esztendőben megrendezzük az alkotócsoportok legnagyobb közösségi megmérettetését és tevékenységüknek a társadalom felé való bemutatását, a MAFOSZ Szalont. E fotókiállításon tagegyesületeink a közönség elé tárhatják legújabb alkotásaikat. Az idei már a harmincötödik volt. Most levetítették a szalon képeit, és Mátyus Károlyt, a MAFOSZ Kitüntetési Bizottság elnöke átadta a még át nem vett díjakat, illetve a Fotó-Hungarikum tiszteletpéldányokat! A szalon részletes eredménye.

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a MAFOSZ fotóművészeti minősítési rendszert alkotott. A2018 évi fotóművész diplomásainak portfólióit is levetítették.

A-MAFOSZ diplomát nyert el: Berendi Tibor (Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület); Hornyosi Sándor (Duna Fotóklub); Kelemen Sándor (MAFOSZ pártoló tag), Kiss Zoltán (Mecseki Fotóklub); Kozma Cecília (APS Stúdió); dr. Mondok Anita (Szolnoki Fotóműhely).

A-MAFOSZ bronzdiplomát vehetett át: Barakonyi Károly (Mecseki Fotóklub); Bolvári Csilla (Duna Fotóklub Egyesület); Jerszi Gabriella (Mecseki Fotóklub); Lángh Gábor (Soproni Fotóklub); Rózsa Tamás (Szigetköz Fotóműhely; Tálos Péter (Győri Fotóklub Egyesület); Varga György (Győri Fotóklub Egyesület); Szabó József, a Kőbányai Fotóklub tagja.

mfn047A-MAFOSZ ezüst minősítést ért el: Stipsits Ibolya (Győri Fotóklub Egyesület); Lakatos Krisztián, a Szigetköz Fotóműhely tagja.

A-MAFOSZ aranydiplomát: Hipságh Gyöngyi (Soproni Fotóklub); Ligeti László, a Duna Fotóklub Egyesület tagja.

A MAFOSZ elnöksége Életműdíjat ítélt oda Molnár István Gézának, a Horváth Zsigmond Lajos Fotóklub tagjának.

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}MFN/2018{/gallery} 

Évenként a Magyar Fotográfia Napján adják át az Év Fotográfusa és az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést. Az idei évben örvendetesen megszaporodott az e díjra dokumentációt benyújtó klubok, illetve alkotók száma. Az Év Fotográfusa versenyben harmadik lett 269 ponttal Barakonyi Károly, a Mecseki Fotóklub tagja, második 489 ponttal Lakatos Krisztián, a Szigetköz fotóklub tagja és első helyezett 531 ponttal Rácz Péter, a Biatorbágyi Fotóklub tagja.

Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja versenyben harmadik helyezést ért el a Mecseki Fotóklub 2623 ponttal, második a Duna Fotóklub Egyesület 2815 ponttal, és első lett a Biatorbágyi Fotóklub Egyesület 3715 ponttal.

A MAFOSZ képviseli Magyarországot a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségben, a FIAP tagjaként részt vesz annak életében. A nemzetközi szövetség fotóművészeti diplomáit a MAFOSZ segítségével lehet elérni. Az idei díjazottak ünnepélyes kihirdetése is most volt (a dél-afrikai FIAP kongresszus miatt a diplomák még nem érkeztek meg. A Fotó-Hungarikum kötetben minden diplomát elnyerő alkotó két-három fotója is megtalálható. A tiszteletpéldányokat Horváth Imre MAFOSZ elnök adta át. (A FIAP-tól az értesítés kaptunk, hogy minden benyújtott dokumentáció sikeres volt. A diplomákat megérkezésük után azonnal postázzuk.)

A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség művésze minősítést ért el: Bartal Balázs, Berendi Tibor, Csertő István, Csillag Zsuzsanna, Csörögi Dóra, Dudás Nándor Emil, Gyöngyösi János, Holocsi Kálmán, Jámbori Tamás, Jene Sándor, Kozma Cecília, Kranitz Roland, Maráczi László, Mónos Gábor, Papp László, Szabó Géza Attila, Szabó János és Tökölyi Csaba.

A FIAP kiváló művésze kitüntetést kapja: Apfel Ágnes, Déri Judit, Fekete Tamás, Gorotyák Daniella, Hipságh Gyöngyi, Jerszi Gabriella, Magyar Krisztina, Szabó Irma, Szakolczai Krisztina és Tóth Brigitta.

EFIAP bronzdiplomát nyert el: Barakonyi Károly, Kiss Zoltán, Laki Krisztina Éva, Ligeti László, Szabó József és Zelkó Csilla.

EFIAP ezüstdiplomát érdemelt ki: Kércz Tibor, Kiss Imre, Rácz Péter és Stipsits Ibolya.

EFIAP platinadiplomát vehetett át: Danis János

mfn075mfn074Háromgyémántos diplomát nyert el: Kerekes István és Papp Elek. Ilyen kitüntetéssel öten rendelkeznek a világon, közülük kettő magyar. Ehhez a platinadiploma után még meg kellett szerezniük legalább 200 díjat 50 különböző alkotásra. Emellett Kerekes István nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, ehhez és a két háromgyémántos kitüntetéshez a MAFOSZ tagsága és vezetése nevében gratulálunk!

Az újabb szünet után a Biatorbágyi Fotóklub négy tagjának (Rácz Péter, Niksz Gyula, Kaszás Gergő, Horváth Imre) márciusi szibériai útjából készült Jeges lencsék című film vetítése következett, melyet Niksz Gyula és Rácz Péter alkotott. (Előzetese itt.) Majd egy közvetlen hangú, élménybeszámolón tudhattak meg újabb részleteket a jelenlévők, valamint a Földgömb Bajkál-expedíciós számait vihették haza a szerencsésebbek.

Fotók: Gyapjas Ferenc, Jandó Zsuzsa