mfn2017 041840. augusztus 29. Ez a nap, amikor Magyarországon először készült nyilvános eseményen fénykép – vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége évente megrendezi e nap tiszteletére ünnepségét. Az idei évben, augusztus 26-án Szolnokon, az Aba-Novák AGÓRA Kulturális Központ adott helyet a FOTÓ-HUNGARIKUM kiállításnak és könyvbemutatónak. A megjelenteket Szabó István alpolgármester köszöntötte.

A Magyar Fotográfia Napjára időzítette a szövetség a néhány éve megújult szerkesztésű Fotó-Hungarikum album megjelentetését, mely az elmúlt esztendő(k) jelentős magyar alkotásainak is gyűjteménye.

FH2017Évenként ekkor adják át az Év Fotográfusa és az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést. A nyertesek munkáiból láthatók képek a kötet lapjain. 2017-ben Év Fotográfusa Kércz Tibor (Biatorbágyi Fotóklub, Vadvilág MTE) 407 pont, 2. helyezett Lakatos Krisztián (Szigetköz Fotóműhely) 393 pont, 3. Rácz Péter (Biatorbágyi Fotóklub) 384 pont. Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja második helyezettje a Győri Fotóklub Egyesület (1488 pont) és nyertese a Biatorbágyi Fotóklub Egyesület (2936 pont). A díjakat Mátyus Károly, a MAFOSZ Kitüntetési Bizottságának elnöke adta át.

mfn2017 17 mfn2017 16 mfn2017 15

Minden esztendőben megrendezik az alkotócsoportok legnagyobb közösségi megmérettetését és tevékenységüknek a társadalom felé való bemutatását, a MAFOSZ Szalont. E fotókiállításon tagegyesületeik – fotóklubok, fotókörök, alkotóműhelyek – a közönség elé tárhatják legújabb alkotásaikat. Az idei már a harmincnegyedik volt. 55 alkotócsoport 1223 képpel nevezett. A zsűri 37 klub, 121 fotósának, 152 alkotását választotta a Szalon anyagába. Kötetükben a nyertes fotográfiák szerepelnek. (A teljes Szalonról külön katalógust is jelentettek meg.)

mfn2017 07A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fotóművészeti minősítési rendszert alkotott. Néhány éve megújultak a diplomák elnyerésének feltételei. Ennek jelzésére megváltozott a neve, megalkották attribútumait. A MAFOSZ fotóművészeti diplomát átvevők fényképei is helyet kaptak a kötet oldalain. 2015-ben Tóth István, tavaly Tillai Ernő nyerte el a MAFOSZ Életmű-díját (HonA-MAFOSZ). Az idei Életmű-díjas Eisenmann József (Óbudai Fotóklub) alkotásai is megtalálhatók az albumban.

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}MFN/2017{/gallery}

A MAFOSZ képviseli Magyarországot a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségben (Fédération Internationale de l’Art Photographique), a FIAP tagjaként részt vesz annak életében. A nemzetközi szövetség fotóművészeti diplomáit is a MAFOSZ segítségével lehet elérni. 2017-ben 32 alkotó állította össze dokumentációját, és szerezte meg a FIAP fotóművésze cím valamely fokozatát.

AFIAP fokozatot ért el: Aczél Péter, Déri Judit, Forgács István, Hámor Szabolcs, Huisz István, Jerszi Gabriella, Koroknai László, Mondok Anita, Pivonka Krisztina Timea, Rehák Csaba, Rózsa Tamás, Szabó Ferenc, Szabó Irma, Szakolczai Krisztina, Tóta Krisztian és Tóth Brigitta.
EFIAP minősítést: Barakonyi Károly, Eifert János, Kiss Zoltán, Laki Krisztina Éva, Szerencsi Gábor, Tálos Péter Imre, Varga Szilárd és Zelkó Csilla.
A FIAP kiváló művésze bronz fokozatát (EFIAP/b) vehette át: Daróczi Csaba, Kércz Tibor, Kiss Imre, Rácz Péter és Stipsits Ibolya, az ezüstfokozatot (EFIAP/s) Bíró Lajos. Gyémántfokozat második szintjét (EFIAP/d2) Kerekes István és Papp Elek.

mfn2017 19Munkáikból a Fotó-Hungarikum 2017 lapjain is található egy-egy kis szelet. A díjak átadásakor Horváth Imre (EFIAP/s), a fotószövetség elnöke elmondta, a FIAP-diplomákat azok az alkotók kaphatják, akik azon túl, hogy kiváló technikával és alkotásokkal rendelkeznek, képeiket gyakran fogadják el a FIAP által támogatott nemzetközi szalonokon. Az erre a minősítésre pályázónak sikeresen kell szerepelnie számos nemzetközi szalonon. Közülük kiemelte Eifert Jánost, aki kiemelkedő alakja a magyar kortárs fotográfiának, évekkel ezelőtt szerezte meg AFIAP diplomáját. Most, évtizedekkel később, példát mutatva a fotográfiai közélet sok szereplőjének, megpályázta és több társa mellett elnyerte A FIAP kiváló művésze (EFIAP) minősítést.

Másik igen jelentős teljesítményre is felhívta a figyelmet a szövetség elnöke. A világon jelenleg hatan rendelkeznek a nemzetközi szövetség gyémántfokozatú diplomájának második szintjével (EFIAP/d2), és ketten közülük magyar fotóművészek: Kerekes István és Papp Elek. E minősítésre a nemzetközi pályázatokon harminc különböző alkotásra elnyert legalább száz díjjal lehet pályázni – mindketten már jóval ezren felül érdemeltek ki díjakat. E teljesítmények – a sporthoz hasonlítva – bőven felérnek egy-egy olimpiai címmel, hazánkban sajnos mégsem kapnak akkora visszhangot.

mfn2017 18 mfn2017 08

A FIAP-diplomák átadásában Stipsits Ibolya, a MAFOSZ FIAP Bizottságának tagja segédkezett.

A MAFOSZ legfontosabb célkitűzése, hogy az alkotókat újabb és újabb művek létrehozására ösztönözze. Ehhez fotópályázatokat hirdetnek, amelyekre készülhetnek a tagszervezetek tagjai. (A MAFOSZ Szalon mellett újra meghirdetik az Utazás a világ körül című pályázatukat is.) A MAFOSZ-­védnökségű pályázatok győztes fotói szintén megtalálhatók az albumban.

A Magyar Fotográfia Napja rendezvényén adták át a 2016. évi ománi 38. FIAP Ifjúsági Biennále hazai nyerteseinek és résztvevőinek díjait is. Egyik országkollekcióink egy bronzmedált ért el, és négy egyéni díjat is magukénak tudhatnak a fiatal alkotók.

Köszönet a vendéglátó városnak, az Agóra Kulturális Központnak és a Jászkun Fotóklubnak, hogy segítséget nyújtottak az ünnep megrendezésében.

Fotók: Eifert János, Olasz Ági, Koncz Dezső,
Lőrincz Zsóka, Bálint Róbert, Aczél Péter, Mátrai Sándor

 

Másnap a nagyváradi Vármúzeumban folytatódott a Magyar Fotográfia Napja tiszteletére rendezett ünnepség: a MAFOSZ Határon Túli Régió fotóklubjai számára rendezett fotópályázat kiállításának megnyitójával. A tárlatot bemutatta: dr. Ramona Novikov műkritikus, megnyitotta: Tóth István (AFIAP), a MAFOSZ Határon Túli Régió és az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke. A kiállítás 2017. szeptember 21-ig látogatható a Vármúzeumban lévő ”Ștefan Tóth István” Technikai és Fotóművészeti Gyűjtemény kiállító termeiben.