fnye szakmai12014. július 10-én, csütörtökön tartottuk a Szakmai napot a közeli Bartók Béla Művelődési Házban. Egész nap előadásokat hallgathattak a jelenlévők óránként változó témában, miközben a Pálvölgyi Fotó eszközeiből fotós kiegészítőiből tartott bemutatót.
Elsőként Dömötör Zoltán előadása „Korok, képek, kamerák” címmel hangzott el, majd Dombóvári Tibor természetfotós „A víz alatti fotózás rejtelmei”-be vezetett minket. Soltész István előadása „Nagyformátumú fényképezés”-ként volt meghirdetve, valójában a camera obscuráról tartott igen kimerítő értekezést. Ebéd előtt már szűkre szabott időben a MAFOSZ-pályázatokról és a fotóművészeti diplomák igényléséről tartott ismertetést Mátyus Károly és Horváth Imre.

Ismertették a közgyűlés által elfogadott új szabályokat. Ennek leglényegesebb elemei, hogy az új előírások nagyobb minőségi követelményeket állítanak, ezzel a megszerezhető fotóművészeti diplomák rangját emelve. Cél volt, hogy az eddig megszerzett minősítéseket mindenki továbbra is szabadon használhatja, s átmeneti intézkedésekkel át lehessen térni az új rendszerre. Alapvető pont, hogy az új szabályzás szerint inkább a tehetség, a teljesítmény számítson, ne az életkor.

 fnye szakmai2fnye szakmai3fnye szakmai4

A délutáni előadások sorát Diószeghy Zoltán kezdte volna. Sajnos a hallgatóság oly kis számban jelent meg, hogy csak alapos csúszással lehett kezdeni a délutáni előadások sorát is. A HPIX Kft. képviselője, a Fotohub online szolgáltatásról szólt, amely a fotósok és ügyfeleik egymásra találását segíti. Utána Kis István: Rozsdazóna, fotózás a vasgyárban c. vetítését tekinthettük meg. Fényfestés bemutatót tartott Niksz Gyula, egyszerű eszközökkel szemléltette a lehetőségek tárházát.

fnye szakmai5fnye szakmai6

(„A digitális negatív”, a RAW feldolgozás rejtelmeiről meghirdetett előadás a délutáni kezdés okozta idő hiányában elmaradt.)
Este dr. Szabó Gyula bemutatója volt a csillagvizsgálóban.

Werkfotók:

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}FNYE/2014/csutortok{/gallery}