emf00 2019. május 15-én a Balassi Intézet impozáns kiállítótermében a Dalinda énekegyüttes énekével kezdődött az Év Magyar Fotója – Év Magyar Fotósa pályázat megnyitója, díjátadója. Fabó Katalin, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének alelnöke köszöntötte a pályázatra nevezőket, a zsűri tagjait, a pályázat létrejöttében segítőket éppúgy, mint az érdeklődőket.

Horváth Imre, a MAFOSZ elnöke ismertette a pályázat részleteit. A pályázat nyilvános volt, arra minden magyar vagy magát magyarnak valló hivatásos és amatőr fotós a MAFOSZ fotópályázati oldalán egyénileg nevezhetett tíz kategóriában. 191-en regisztráltak, s végül 149 fotós 2929 képet töltött fel. Külföldi és széles körűen több hazai fotográfiai szervezetet kértünk fel, hogy delegáljanak a fotográfiában elismert szakembereket a zsűribe. Örvendetes, hogy a zsűrizésre felkért legtöbb magyar fotós szervezet delegált tagot, így a: Magyar Fotóművészek Szövetsége, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fotóművészeti Tagozata, NaturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége, Magyar Fotóművészek Világszövetsége. A zsűrizés kétfordulós volt. Első fordulóban a zsűri a pályázat rendezője a különböző értékrendszerek alapján megszületett pontozás eredményét – eltérően számos más nemzetközi és hazai pályázattól – teljes részletességgel nyilvánosságra hozta.

51 pályázót 101 alkotása került a falakra, melyeket a pályázat egyik kiemelt támogatója a Canon Pro Partner Camera Kft. kitűnő minőségben nagyított le. Az ő alkotásai kerültek a reprezentatív megjelenésű  Év Magyar Fotója – Év Magyar Fotósa című fotóművészeti albumba is.

Második fordulóban az egyes kategóriákban élen végzett képek közül választották ki a díjazottakat. A 30 díjra, 7 különdíjra és a két fődíjra mintegy másfél millió forintos összeget fordítottunk. Minden díjazott vásárlási utalványt vagy a Canon–Camera Kft. képnagyítási lehetőségét vehette át.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása mellett, több vállalkozás és szervezet jelezte, hogy különdíjat ajánl fel. A díjátadáson részt vett egyik kiemelt támogatónk a Fujifilm Magyarország Kft. képviseletében Varga Árpád fotóüzletág vezető. A Lenergy Magyarország Kft-ét Bükki Bence képviselte; Nagyvenyim és Térsége Fejlesztéséért Egyesület képviseletében Vargáné Kaiser Katalin polgármester asszonyt adta át a különdíjat; a zsűri egyik tagja, Hamarits Zsolt fotóstúdiójának különdíját adta át. A NaturArt Magyar Természetfotósok Szövetségét a zsűri egyik tagja, Potyó Imre; a Magyar Fotóművészek Világszövetségét Nagy Tivadart, a zsűri másik tagja, a Világszövetség alelnöke képviselte. (Köszönjük részvételüket, hogy ezzel is erősítették a díjátadó megrendezését!)

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}EMF/2019/dijatadas{/gallery}

Az Év Magyar Fotója díjat a tíz kategóriagyőztes fotó közül választotta ki a zsűri. A zsűri értékelése szerint az Év Magyar Fotója díjat Horváth Csaba Tamás: Mesterséges intelligencia című fotója érdemelte ki. A pályázat másik fődíját, az Év Magyar Fotósa címet a legeredményesebb, a legtöbb képpel eredményesen szereplő egyéni pályázó, a legtöbb kiállítási elfogadást elérő alkotó Kerekes István nyerte el. A Fődíjhoz 150–150 ezer forintot ajánlott fel a Fujifilm Magyarország Kft. A fődíjakat Varga Árpád adta át, valamint a MAFOSZ elnöke a gyönyörű üvegtrófeákat.

emf140Gratulálunk minden kiállítónak és díjazottnak. Köszönjük a szponzorok támogatását, akik nélkül e pályázat nem jöhetett volna létre. S ha sikerül további támogatásokat kapni, jövőre is megrendezzük e hagyományteremtő céllal elindított fotópályázatot.

Az eseményről az M5 TV Kulturális hiradója is beszámolt (7' 30"-től).

A kiállítás június 5-éig a Balassi Intézetében látható (Budapest I. ker., Somlói út 51.)

(Fotók: Jandó Zsuzsa, Bozzai Attila)