A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségét 1983. július 23-án Szolnokon alapította meg 33 autonóm fotóművészeti alkotócsoport: a Budai Fotó- és Filmklub, a Debreceni Fotóklub, a Derkovits Fotókör (Tiszaújváros), a Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör (Miskolc), a Dunakanyar Fotóklub (Vác), az Építők Fotóköre (Székesfehérvár), a Hallássérültek Fotóköre (Budapest), a Haller F. G. Fotóklub (Budapest), a Heves Megyei Fotóklub (Eger), az egri Ifjúsági Ház Fotóköre, a salgótarjáni Ifjúsági Ház Fotóköre, a Jászkun Fotóklub, a Jobbágyi Fotókör, a Kecskeméti Fotóklub, a székesfehérvári MÁV Fotókör, a Miskolci Fotóklub, a Magyar Néphadsereg Művelődési Házának Fotóköre (Budapest), a Nógrád Megyei Fotóklub (Salgótarján), a Nyíregyházi Fotóklub, az Óbudai Fotóklub, a Pest Megyei Művelődési Ház Fotóköre (Szentendre), a Pintér Károly Fotóklub (Székesfehérvár), a Rosti Pál Fotóklub (Dunaújváros), a Síküveggyár Fotóköre (Salgótarján), a Somogyi Fotóklub (Kaposvár), a Soproni Fotóklub, a SOTE Aesculap Fotóklub (Budapest), a Szolnok Megyei Tanács Fotóköre (Szolnok), a Székely Aladár Fotóklub (Gyula), a Tungsram Fotókör (Budapest), Tiszai Vegyi Művek Fotóköre (Szolnok), a Videoton Fotókör (Székesfehérvár) és a Viharsarok Fotóklub (Békéscsaba).

Az előkészítő munkák egy évvel korábban, Székesfehérváron kezdődtek el, ahol szándéknyilatkozatban fogalmazódott meg annak igénye, hogy a fotókörök, fotóklubok hozzanak létre közös szövetséget, amely képviseli az érdekeiket, összehangolja a fotókulturális rendezvényeket és ellátja mindazokat a közös feladatokat, amelyeket az elszigetelten működő kis közösségek önerőből nem tehetnének meg. A szövetség alapításának előkészítő munkálatait szaktanácsokkal segítette a Népművelési Intézet és a Művelődési Minisztérium is. Bár ezekben az években országos hatókörű, társadalmi szervezetek még nemigen szerveződtek.

A közös akaratnak köszönhetően jött létre Magyarország legnagyobb szakmai, társadalmi szervezete, amely ettől kezdve a fotográfiai közélet szereplőit ellátta szakmai információkkal, segítette őket a nyilvános szereplésben.

Elnökei

Veres Mihály 1983–1987

Bizaglich Jenő 1987–1999

Győri Lajos 1999–2012

Horváth Imre 2013–

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége negyvenesztendős működése során bebizonyosodott, hogy kis hazánkban sokkal több tehetséges alkotó van szerte az országban, mint ahány korábban nyilvánosságot kapott. A szövetség ma közel nyolcvan tagszervezet, közel másfél ezer tagját informálja arról, mikor, hol, milyen lehetőségek kínálkoznak az alkotóknak, hogy megmutassák tehetségüket; tájékoztatja őket a társaik által elért sikerekről; és beszámol minden tudomására jutott rendezvényről, továbbképzésről, alkotótáborról.

A szövetség minden esztendőben rendez egy olyan fotókiállítást, ahol tagegyesületei bemutathatják legújabb alkotásaikat. A MAFOSZ Szalonok az autonóm kortárs fotográfiának legfontosabb összefoglaló tárlatai.